Československý a český tenis pod pěti kruhy (2). Šestnáctileté čekání na cenný kov ukončily v Londýně Hlaváčková s Hradeckou

- Václav Petrů, foto Pavel Lebeda

Zatímco na olympiádách v Soulu a v Atlantě dokázali českoslovenští a čeští tenisté vybojovat hned několik cenných kov, na začátku nového milénia se jejich následovníci do bojů o medaile dlouho prosadit nedokázali. Nejblíže účasti v semifinále byl v roce 2004 Tomáš Berdych, který jako osmnáctiletý mladík dokráčel v Aténách do čtvrtfinále a v roce 2012 Londýně Petra Kvitová, jež skončila ve stejné fázi soutěže. Čekání na medaili nakonec na dosud poslední olympiádě v Londýně ukončila deblová dvojice Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká, která vybojovala pro českou výpravu stříbrnou medaili. Pojďme se blíže podívat na vystoupení českých tenistů na jednotlivých Hrách.

2000 OH Sydney

Na olympiádě v Sydney, která se konala na počátku nového milénia, čeští tenisté příliš viditelnou stopu nezanechali. V mužské dvouhře reprezentovali českou trikolóru tři zástupci. Jiří Novák s Cyrilem Dosedělem se loučili již v prvním kole, Jiřímu Vaňkovi se povedlo postoupit do druhého kola, kde ve vyrovnané bitvě podlehl pozdějšímu čtvrtfinalistovi, Bělorusovi Maxi Mirnému 9:11 ve třetím setu. Mužskou část turnaje ovládl pátý nasazený Jevgenij Kafelnikov z Ruska, když ve finále zdolal Němce Tommyho Haase.

Naděje českých fanoušků se tak upíraly do čtyřhry. Dvojice Jiří Novák a David Rikl totiž byla v deblovém turnaji nasazena jako číslo tři. Díky volnému losu vstoupili čeští tenisté do turnaje až ve druhém kole, kde ovšem nestačili ve třech setech na nevyzpytatelnou španělskou dvojici Costa s Corretjou, která později vybojovala bronz.

Do ženské části turnaje nastoupily po generační obměně tři mladé české tenistky. Z trojice Květa Hrdličková (později přijala po manželovi příjmení Peschkeová), Adriana Gerši a Denisa Bedáňová, překročila práh prvního kola pouze poslední jmenovaná a zároveň nejmladší ze všech. Teprve sedmnáctiletá rodačka z Ostravy tehdy ve druhém kole skončila na raketě Francouzky Hallard – Decguisové. Ze zlaté medaile v ženském singlu se nakonec radovala starší ze sester Williamsových Venus, která si ve finále poradila s Ruskou Jelenou Dementěvovou.

 

2004 OH Atény

Olympijské hry se v roce 2004 vrátily do města svého původu. Na olympijském tenisovém turnaji v Aténách oslnil nejen tenisovou veřejnost český tenisový mladík Tomáš Berdych. Osmnáctiletý teenager z Valašského Meziříčí si tehdy ve druhém kole vyšlápl na světovou jedničku Rogera Federera, jehož zdolal po setech 4:6 a dvakrát 7:5. Vycházející hvězda českého tenisu se postarala o jeden z nejpřekvapivějších výsledků v historii olympijských turnajů. Berdych dokázal na senzační výhru následně navázat. V další velké bitvě přemohl Španěla Tommyho Robreda, když zvítězil 8:6 ve třetí sadě. Berdychovu senzační řeckou jízdu tak zastavil až ve čtvrtfinále americký ranař Taylor Dent, který zvítězil přesvědčivě 6:4 a 6:1. I přes jasnou čtvrtfinálovou prohru prožil Berdych úspěšný turnaj a poprvé se mu povedlo získat pozornost široké veřejnosti.

Tehdejší česká tenisová jednička Jiří Novák si sice v prvním kole vyšlápla na čtvrtého nasazeného Tima Henmana z Velké Británie, následně ale rodák ze Zlína nestačil na mladého ruského hráče Michaila Južného a turnaj se pro něj skončil.

České tenistky přijely do Atén především sbírat zkušenosti. Ani jedna z trojice Barbora Strýcová, Klára Zakopalová a Iveta Benešová nepřekročila práh prvního kola. Výraznou stopu nezanechali v řecké metropoli ani čeští deblisté. Tomáš Berdych s Jiřím Novákem vypadli v prvním kole s nasazenými dvojkami turnaje Woodbridge, Arthurs z Austrálie, Cyril Suk s Martinem Dammem vypadli ve druhém kole po velké bitvě s chorvatským párem Ančič, Ljubičič, který si nakonec došel pro bronz. Ženského deblového turnaje se zúčastnil pouze jeden pár, Barbora Strýcová s Libuší Průšovou doplatily na los a v prvním kole se poroučely z turnaje, když podhlehly nasazeným jedničkám Kuzněcovové, a Lichovcevové.

Překvapivým vítězem mužské části turnaje se stal Chilan Nicolas Massu, který si ve finále poradil s Američanem Mardym Fishem, ženský turnaj podle očekávání vyhrála Belčiganka a první nasazená Justin Heninová po finálové výhře nad Amelii Mauresmovou.

2008 OH Peking

Na první olympijské hry konané v Číně se vydala početná výprava českých tenistů a tenistek. České družině se ovšem v Pekingu příliš nedařilo. Na kurtech impozantního nově vystaveného Zeleného olympijského tenisového centra nejdále z českých reprezentantů dokráčeli ve svých soutěžích Tomáš Berdych s Lucií Šafářovou, kteří se podívali do třetího kola. Sedmnáctého nasazeného hráče turnaje Berdycha zastavil na jeho pekingské pouti Roger Federer, jenž tak českému tenistovi oplatil porážku z Atén, Šafářovou zase vyřadila Rakušanka Bammerová.

V prvním kole se jinak loučili Ivo Minář, Radek Štěpánek a také Jiří Vaněk, v ženské části turnaje se první kolo stalo pomyslnou konečnou zastávkou pro Nicole Vaidišovou a Kláru Zakopalovou. Iveta Benešová sice postoupila do další fáze turnaje, když ji v prvním kole skrečovala Indka Mirzaová, ovšem ve druhém kole českou hráčku vyřadila Venus Williamsová. Ani v deblovém turnaji se čeští tenisté dlouho neohřáli. Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem vypadli v prvním kole na brazilské dvojici Melo a Sá, Martin Damm s Pavlem Víznerem o kolo později. V prvním kole se poroučely také ženské páry reprezentující Česko. Petra Kvitová s Lucií Šafářovou a Iveta Benešová s Nicole Vaidišovou. Druhá jmenovaná dvojice se ovšem málem postarala o senzaci. V zápase prvního kola sahaly Benešová s Vaidišovou po vítězství nad sestrami Williamsovými. Nakonec ovšem prohrály 6:4, 5:7 a 1:6 a americká sesterská dvojice následně celý turnaj ovládla.

Ženský singl se stal jednoznačnou záležitostí ruských tenistek, které si rozdělily všechny tři medaile. Zlato vybojovala Jelena Dementěvová, když ve finále zdolala Dinaru Safinovou, bronz připadl Věře Zvonarevové. Mezi muži se ze zlata radoval Španěl Rafael Nadal, když ve finále zdolal Fernanda Gonzaleze. Pekingské vystoupení vyneslo dvaadvacetiletého bojovníka z Mallorcy poprvé v kariéře na post světové jedničky.

 

2012 OH Londýn            

Na dosud posledních olympijských hrách, které se konali na místě tenise zaslíbeném, na travnatých dvorcích londýnského All England Clubu, se hned několik českých reprezentantů řadilo mezi kandidáty na medaili. Šestnáctileté čekání na cenný kov z bílého sportu ukončil deblový pár Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká. Ten v Mekce tenisu potvrdil vynikající formu. Český pár dokráčel až do finále, kde nestačil na deblový pár sester Williamsových, které zvítězily dvakrát 6:4 a potřetí v kariéře ovládly ženský deblový turnaj na olympiádě.

Boj o medaile těsně unikl Petře Kvitové, která na olympiádu přijela jako jedna ze spolufavoritek turnaje. Rodačka z Bílovce zvládla nástrahy prvních třech kol a postoupila do čtvrtfinále. Tam medailový sen české tenistky zastavila Ruska Maria Kirilenková, která zvítězila 7:6 a 6:3. Ostatní české hráčky, tedy Lucie Šafářová, Petra Cetkovská a Klára Zakopalová, se s olympijským turnajem loučily již v prvním kole.

Překvapivě už v prvním kole skončila rovněž pouť českých reprezentantů v mužském singlu. O senzaci se jednalo především v případě Tomáše Berdycha, který z pozice nasazeného hráče číslo šest mohl pošilhávat po medaili. Rodák z Valašského Meziříčí ovšem v prvním kole podlehl dobře servírujícímu Belgičanovi Stevu Darcisovi. A když Radek Štěpánek prohrál svůj zápas s Nikolajem Davyděnkem, bylo jasné, že další fáze mužské části turnaje se obejde bez české účasti.

Spravit chuť si mohli čeští tenisté v deblu. Dvojice Berdych/Štěpánek ale pod pěti kruhy nedokázala navázat na pronikavé úspěchy z Davis Cupu a v Londýně vypadli ve druhém kole, když po obrovské bitvě podlehli brazilské dvojici Melo/Soares 22:24 ve třetím setu.

Poprvé po téměř devadesáti letech se do programu Her vrátil rovněž turnaj ve smíšené čtyřhře. Česko v Londýně reprezentovala dvojice Lucie Hradecká a Radek Štěpánek. Ta vypadla v prvním kole po velké bitvě s domácí dvojicí Andy Murray/ Laura Robsonová 7:10 v supertibereaku.

Vítězem mužské dvouhry v Londýně se stal domácí tenista Andy Murray, který ve finále deklasoval Rogera Federera. Mezi ženami panovala Američanka Serena Williamsová, jež z boje o zlato neméně jednoznačně vyprovodila z kurtu Rusku Marii Šarapovovou.