Bývalý osmý hráč světa a grandslamový šampion ukončil kariéru

- Jan Vojkůvka

Sedmatřicetiletý Rakušan Jurgen Melzer prožil skvělou kariéru, jejíž konec byl však protkán mnohými zdravotními problémy. Tak trochu symbolicky dopadl i jeho závěrečný turnaj ve Vídni, z něhož se po postupu do osmifinále odhlásil. A ukončil tím dvacetiletou profesionální pouť.

Melzer svůj poslední profesionální turnaj absolvoval před domácími fanoušky, které více než potěšil výhrou nad Kanaďanem Milosem Raonicem. K druhému souboji, v němž měl vyzvat Kevina Andersona, však už nenastoupil. Přesto se svým příznivcům ve Vídni ještě jednou ukáže, a to v neděli před finálovým střetnutím, kdy je naplánován menší slavnostní ceremoniál k příležitosti jeho konce kariéry.

Zkušený tenista svým odhlášením jen podtrhnul zdravotní trápení, které od roku 2015 musel přetrpět. Po operaci ramene v roce 2015 se sice vrátil na kurty v červenci 2016, ale o pouhý rok později si musel naordinovat další neplánovanou přestávku, která trvala bezmála 9 měsíců.

Melzer se na žebříčku ATP dokázal během kariéry vyškrábat až na osmou pozici, čehož dosáhl v dubnu 2011. Celkem se mu podařilo ukořistit pět titulů na okruhu ATP, ke kterým přidal ještě pět trofejí z challengerů.

Velmi úspěšný byl i ve čtyřhře. Zatímco v singlu byl jeho nejlepším grandslamovým výsledkem postup do semifinále na French Open 2010, ve stejném roce dokázal v deblu ovládnout Wimbledon spolu s Němcem Philippem Petzschnerem. Se stejným parťákem vyhrál o rok později i US Open.

Titul slavil ve Wimbledonu i v mixu. V roce 2011 zvítězil společně s Češkou Ivetou Benešovou. Asi nikdo nemohl tehdy tušit, že si v září 2012 společně s Benešovou řeknou oba tenisté své ano. Manželství ale dlouho nevydrželo a už v roce 2015 se Melzerovi rozvedli.