Změny ve Wimbledonu? Mělo by to být na všech majorech stejné, říká pyšný rekordman

- Tomáš Macák

Na vlastní kůži zažil, že odehrát pátý set bez tiebreaku není žádná legrace. Spíše jde o pořádné peklo. V případě Nicolase Mahuta jedenáctihodinové. Možná i s přihlédnutím ke svému více než osm let starému zážitku vítá francouzský tenista změnu, která se dostaví na následujícím ročníku Wimbledonu. Totiž rozhodující sada s tiebreakem od stavu 12:12.

Psal se 22. červenec roku 2010 a v pět hodin odpoledne se sešli dva hráči na kurtu 18, aby odehráli první kolo Wimbledonu.

Hlavní aktéři, americký dlouhán John Isner a Francouz Nicolas Mahut, ani kdokoliv jiný nemohl předpokládat to, že se bitva bude hrát dohromady tři dny.

Legendární zápas, který se stal symbolem dlouhých grandslamových duelů, nakonec vyhrál John Isner za celkovou dobu 11 hodin a pět minut.

6:4, 3:6, 6:7(7), 7:6(3) a 70:68. Tak zní přesný výsledek nejdelšího utkání v tenisové historii.

„Samozřejmě jsem velmi pyšný, že moje jméno může být součástí turnaje, který je mi tak blízký,“ řekl Nicolas Mahut v rozhovoru pro francouzský deník L'Equipe.

Těžko tento nekonečný „mač“ může ještě někdy něco překonat. Minimálně ve Wimbledonu. Minulý týden organizátoři neslavnějšího turnaje na světě přišli s tím, že v následujícím ročníku se v pátém setu bude hrát tiebreak od stavu 12:12. „Jsem zastáncem této změny, i když bych to možná raději stanovil na stav 6:6, jako je to na US Open. Dovedu si ale představit, že si to ve Wimbledonu chtěli udělat po svém, nějak se odlišit,“ pokračoval rekordman.

Bývalá světová jednička v deblu si myslí, že by bylo nejlepší, kdyby na všech grandslamech platila stejná pravidla. „Na druhou stranu je to rozhodnutí tak jako tak prospěšné pro hru. Tiebreak za stavu 12:12 je jako hrát šestý set. Pro vítěze je to stále v pohodě, protože může doufat, že v turnaji zůstane nadále „naživu“,“ poznamenal muž, který to na travnatých dvorcích v Londýně dotáhl nejdále do čtvrtého kola, a to v roce 2016.

Ani během čtyř zápasů nestrávil na dvorci zdaleka tolik času, jako v onom klání s Johnem Isnerem.  

Takové na zeleném pažitu v anglické metropoli už nikdo nikdy neuvidí…