Turnaj mistryň: Vše je otevřené! Stephensová udolala Bertensovou

- Filip Lefenda, Tomáš Macák

Čtyři zápasy, čtyřikrát třísetové drama. O zábavu v Singapuru se v úterý starala červená skupina a nuda to rozhodně nebyla. Sloane Stephensová si na Turnaji mistryň připsala druhé vítězství - tentokrát porazila Kiki Bertensovou. Ani ve svém druhém vystoupení při premiéře na vyvrcholení sezóny neuspěla Naomi Ósakaová, jež podlehla Angelique Kerberové. Před posledními duely je tak vše otevřené. Postoupit může jakákoliv z hráček.

Stephensová porazila Bertensovou a má druhé vítězství (7:6, 2:6, 6:3)
Sloane Stephensová i Kiki Bertensová startují v Singapuru poprvé v kariéře, přesto si obě v prvních zápasech uzmuly nečekané vítězství. Teď dvě překvapení čekal vzájemný zápas.

Z něho vyšla lépe Američanka.V tříseťáku udolala soupeřku 7:6, 2:6 a 6:3. Tím se pro poslední zápasy ve skupině postarala o nemalou zápletku - postoupit mohou stále všechny tenistky.

První set se nesl, stejně jako u dříve hraného utkání Kerberová – Ósakaová, ve znamení brejků. Každá hráček si během prvních sedmi her připsala na své konto dva brejky.

Poté už zůstaly obě tenistky na svém, a tak se šlo do tiebreaku, ve kterém kralovala Sloane Stephensová. Ale tu zřejmě dílčí úspěch lehce uspal, protože následoval nizozemský hurikán...

Bertensová, která se na Turnaj mistryň kvalifikovala až poté, co se kvůli zdravotním potížím odhlásila světová jednička Halepová, sebrala Američance servis ve druhém gemu. Onen silný vichr sice na chvíli pominul, což znamenalo kontrabrejk Stephensové, ale pak opět udeřil v podobě třech získaných gemů v řadě, které byly zlomové.

Vítězka šesti turnajů na okruhu WTA sice ještě v závěru sady zkoušela nalomit pohodu Bertensové, což se jí částečně jedním brejkem povedlo, ale v další hře následovala od Nizozemky nekompromisní reakce.

V rozhodující sadě se ale opět hra vyrovnala.

A za kratší konec postupem času začala tahat šestadvacetiletá Bertensová. V deváté hře si vytvořila Stephensová tři mečboly a hned na první dobrou uspěla. 

Kerberová opět přemohla Ósakaovou (6:4, 5:7, 6:4)
Japonská vítězka letošního US Open vyzvala wimbledonskou šampionku Angelique Kerberovou, s níž prohrála už tři utkání v řadě, a to vždy ve dvou setech. 

A německá dominance pokračuje i po singapurském měření sil. Tentokrát se ale třicetiletá rodačka z Brém na vítězství pořádně nadřela - vyhrála 6:4, 5:7 a 6:4.

Hned od začátku zápasu byl jejich souboj více než zajímavý.

První tři hry nabídly tři brejky. Ve výhodě byla Kerberová.

Postupem času to ale byla šampionka z letošního newyorského grandslamu, jejíž výkon zaznamenával vzestupnou tendenci.

Po obratu Japonka velmi zdatně sahala v desátém gemu. Vedla již 40:0 při podání Kerberové, další dva brejkboly si Ósakaová vytvořila i poté, co německá protivnice dosáhla na shodu. Klid v klíčový moment prokázala Kerberová, jež si po 52 minutách hry uzmula první set.

Ze stavu 0:40 se ale trojnásobná grandslamová šampionka nedokázala vyhrabat ve druhém gemu druhé sady a přišel první brejk Ósakaové. Sebraný servis se pak ale přesouval z jedné strany na druhou až do šesté hry, kterou si při vlastním podání přivlastnila fantasticky bránící se Kerberová.

A od té doby to byla právě současná světová dvojka, která začala být dravější a nebezpečnější. Cesta k vítězství se zdála být vydlážděná. I proto, že následovaly z jejího pohledu dvě čisté hry. Jenže za pět minut dvanáct se Ósakaová opět vzchopila a vynutila si rozhodující set.

Ta už nenabídla žádnou šňůru brejků. Jednalo se ale o nesmírnou přetahovanou.

Kormidla zápasu se v sedmém gemu chopila Kerberová, která využila hned první brejkbol setu.

Za dvě hodiny a 29 minut si vytvořila první dva mečboly. Poslední výměna byla vypovídající. S kondicí maratonského běžce odběhala několik na oko ztracených míčků a donutila Ósakaovou k chybě.

Angelique Kerberová tak stále může postoupit ze skupiny.

Červená skupina
Angelique Kerberová (GER, 2.) – Naomi Ósakaová (JPN, 4.) 6:4, 5:7, 6:4
Sloane Stephensová (USA, 6.) – Kiki Bertensová (NED, 9.) 7:6(4), 2:6, 6:3