Navrátilová: Plíšková ještě nenaplnila svůj potenciál, v Singapuru může jen získat

- Jan Havlovic

Tenisová legenda Martina Navrátilová se v pravidelném blogu na stránkách WTA vyjádřila k právě startujícímu Turnaji mistryň. Dvaašedesátiletá bývalá světová jednička dává velké šance teprve jednadvacetileté Japonce Ósakaové, ale i Karolíně Plíškové, která by mohla být černým koněm turnaje. „Z těch osmi hráček může nejvíc získat právě Karolína,“ myslí si Navrátilová.

Jeden turnaj. Osm nejlepších tenistek světa. Každá z nich má v nohách nespočet utkání a únava je znatelná. Dle Navrátilové se však nynější hráčky mají lépe, než se měla její generace. „Pro každého je to stejné. Tenisová sezona je navíc kratší, než bývala. Za mých let jsme hrály turnaje i v prosinci,“ zavzpomínala Navrátilová na poměry na konci minulého století v blogu na stránkách WTA.

Hráčky navíc motivuje vidina obrovského finančního výdělku. „Ve hře je spousta peněz. Tenistky navíc vědí, že bude za týden konec sezony,“ připomněla držitelka kariérního grandslamu.

Poté už se Navrátilová pustila k predikci Turnaje mistryň, který je letos na první pohled nebývale vyrovnaný. Ve startovním poli těžko hledat výraznou favoritku. Toho by podle bývalé československé tenistky mohla využít Karolína Plíšková. „Z těch osmi hráček je tu pouze jedna, která by mohla hodně získat, a to je Karolína,“ vypíchla Navrátilová českou jedničku.

Plíšková se na prestižní podnik dostala až na posledních chvíli, ale během roku podávala kvalitní výkony. Loni byla dokonce na čas světovou jedničkou. Její výkonnostní vrchol však může podle Navrátilové teprve přijít.

„Je sice bývalou světovou jedničkou, ale ještě úplně nenaplnila svůj potenciál, kterého se svou kvalitní hrou zatím nedosáhla,“ vysvětluje Navrátilová, podle které má Plíšková ideální šanci ukázat, co v ní je.

Navrátilová hledá možnou favoritku na zisk blyštivé trofeje v osobě teprve jednadvacetileté Naomi Ósakaové. „Pokud to vyhraje, můžeme ji označit za nejlepší hráčku sezony, protože by vyhrála tři důležité tituly – Indian Wells, US Open a právě Singapur,“ uvažuje držitelka 167 turnajových vavřínů.

Pozornost tenisových fanoušků by měla směřovat také na Angelique Kerberovou, vítězku letošního Wimbledonu. „Kerberová ukázala v Londýně na Wimbledonu velké úsilí. Co ale teď? Jak moc to bude chtít ukázat v Singapuru?“ ptá se. „To není otázka jen na Kerberovou, ale na všechny účastnice Turnaje mistryň. Uvidíme, jaká bude odpověď a bude parádní to sledovat,“ těší se Navrátilová na boje ve Lvím městě.

Přehlídka nejlepšího ženského tenisu startuje už v neděli duely Bílé skupiny. Čeští fanoušci se mohou těšit během úvodního dne na dvě česká želízka v ohni – Petru Kvitovou a právě Karolínu Plíškovou.