Emotivní konec. Štěpánka dojala k slzám dcera i Djokovičovo překvapení

- Filip Lefenda

Byl to velkolepý večer se vším všudy. Radek Štěpánek udělal definitivní tečku za svou bohatou kariérou a dal tenisu nadobro sbohem rozlučkovou akcí v O2 areně, během níž se mnohdy neubránil slzám. Český lev nejprve sklízel gratulace, poté ve velkém děkoval. A emoce by se v těch chvílích daly krájet...

Exhibiční utkání s Djokovičem okořenily vzkazy tenisových legend, které pro svého kamaráda sesbíral právě jednatřicetiletý Srb. Se Štěpánkem se tak na dálku loučily prostřednictvím obrazovky takové legendy, jako Roger Federer, Rafael Nadal, Ivan Lendl či Boris Becker. Český lev se musel v nejednom případě bránit slzám.

A ty definitivně přišly po konci zápasu, který dvojnásobný vítěz Davisova poháru vyhrál 7:6. „Když jsem chodil jako malý kluk bouchat v Karviné do zdi, netušil jsem, že někdy zažiji to, co zde prožívám dnes,“ zajíkal se při své řeči k zaplněné hale. „Vždycky jsem se tohoto momentu bál a snažil se ho co nejvíce oddálit, protože mi tenis dal do života strašně moc. Našel jsem díky němu i svou lásku,“ vítal Štěpánek na kurtu manželku Nicole Vaidišovou.

„Když jsem oznamoval konec kariéry, byl to pro mě strašně smutný den, ale jen do té doby, než jsem přišel domů a žena mi oznámila, že čekáme tohoto malého andílka,“ převzal do náručí svou v červenci narozenou dceru Stellu. „Každý správný chlap má v životě dvě osudové ženy. Jednou je má máma a druhou Niki. Já jí moc děkuji za to, že přivedla na svět tohle krásné stvoření,“ pokračoval dojatě český hrdina.

V průběhu večera vyzdvihl majitel pěti singlových a osmnácti deblových titulů z profesionálního okruhu i své rodiče. „Žili pro mě, spoustu tomu obětovali. Kolikrát se kvůli mému tenisu museli stěhovat,“ přiznal Štěpánek. „Miluji vás nade všechno, děkuji vám,“ dodal za bouřlivého aplausu ochozů.

Nezapomněl ani na reprezentační fanklub. „Jste ti nejlepší fanoušci na světě. Objeli jste s námi celý svět, fandili nám v Japonsku, Argentině. Vytvořili jste atmosféry, na které nikdy nezapomenu. Bylo mi ctí a jsem hrdý, že jsem před vámi mohl hrát. Zažili jsme štěstí, vítězství, ale i porážky, vždy jste však byli s námi. Pánové, strašně moc vám děkuji,“ směřoval Štěpánek svá slova do sektoru oděného do bílých triček.

A poté už se loučil s celou halou. „Děkuji všem, kteří jste přišli. Beru to s obrovskou pokorou,“ neubránil se dalším slzám český tenista. „Vážím si toho. Už nebudete muset mít šediny z mých kraťasů a šestihodinových zápasů. Budete mi hrozně chybět, děkuji vám,“ hlesl naposled před rozlučkovým kolečkem po O2 areně.