Staří parťáci z Davis Cupu otevřeli výstavu. Připomíná zlaté hody českého tenisu

- Jakub Slunečko

Těch deset let bylo pro náš tenis unikátních. Pět titulů ve Fed Cupu, dva v Davis Cupu a nespočet individuálních úspěchů. Zlatá léta českého tenisu připomíná volně přístupná výstava, kterou ve čtvrtek v Praze společně otevřeli staří daviscupoví parťáci – Tomáš Berdych a Radek Štěpánek.

Poháry z Davis Cupu a Fed Cupu, dres Radka Štěpánka s českým lvem, raketa Lucie Šafářové z finále 2012 proti Srbsku, wimbledonský talíř Tomáše Berdycha nebo tenisový set Petry Kvitové z finále Fed Cupu 2014.

Z pár centimetrů na každého návštěvníka výstavy s podtitulem „Deset let tenisové radosti“ dýchne atmosféra veleúspěšné éry českých umělců s raketou. Malá tenisová „síň slávy“ se nachází u hlavních vchodu v obchodním domě Harfa. Tedy hned vedle O2 areny, kde čeští tenisté a tenistky zakončili několik památných daviscupových a fedcupových příběhů.

„Být u toho s Radkem a celé si to připomenout je moc hezké. Spousta kluků hraje tenis, ale ne všichni se dostanou do daviscupovébo týmu. Ty naše výsledky jsou neuvěřitelné,“ řekl Tomáš Berdych, který společně se Štěpánkem celou výstavu slavnostně otevřel. U tenisové sítě si bývalí daviscupoví parťáci (vyhráli spolu tituly 2012 a 2013) krátce zapinkali s míčkem.

„Během kariéry jedete v rychlíku a není čas nad tím přemýšlet. Od té doby, co jsem skončil s tenisem, se mi ale tyhle slavné momenty vracejí čím dál víc,“ dojal se tradičně emotivní Štěpánek.

„Na té zdi je spousta vzpomínek, z fotek vám vyběhnou příběhy, které se v těch chvílích odehrávaly,“ řekl při pohledu na zeď uvnitř výstavy, která ve formě časové osy připomíná slavné roky 2007–2017 ve Fed Cupu a Davis Cupu.

Sám Štěpánek pak do skleněných vitrínek přispěl více než bohatě. Daroval dres z finále Davis Cupu proti Španělsku i raketu, se kterou v O2 areně v roce 2012 porazil Nicola Almagra a získal tak v rozhodujícím pátém zápase pro Českou republiku první daviscupový titul vůbec.

Zkrátka nemalé lákadlo pro všechny fanoušky českého tenisu, kteří by neměli váhat a výstavu „Deset let tenisové radosti“ v Praze navštívit. Otevřena bude do 11. listopadu, čili neděle, kdy české tenistky budou moci přidat v Praze další zlatý zářez v rámci Fed Cupu


Galerie