WTA

Halepová zakončí sezonu podruhé v řadě jako světová jednička

- Jan Havlovic

Simona Halepová zakončí letošní sezonu za pozici světové jedničky. Sedmadvacetileté Rumunce se tento počin podařil již podruhé v řadě, když na trůnu ženského tenisu „přezimovala“ i po loňské sezoně. „Zakončit rok jako jednička je pro mě velkou poctou,“ svěřila se Halepová v rozhovoru pro WTA.

Rumunka Simona Halepová vévodí ženského tenisovému žebříčku již druhý rok po sobě. Na nejvyšší stupínek usedla loni v říjnu a od té doby se na něm takřka nepřetržitě drží. Její kralování zastavila na tři týdny Dánka Caroline Wozniacká, která byla jedničkou v únoru po vítězném Australian Open. Od konce února už znovu kraluje Halepová.

Již nyní, týden před Turnajem mistryň, je jasné, že sedmadvacetiletá Rumunka zakončí podruhé v řadě tenisové sezonu na pozici světové jedničky. „Je to pro mě velká pocta. Vidět mé jméno mezi těmi legendami, kterým se podařilo zakončit rok jako světové jedničky, je báječné,“ hodnotila Halepová.

K výkonům hlavní hvězdy ženského tenisu se vyjádřil také ředitel WTA. „Vyhrát premiérový grandslamový titul a dostat se celkem šestkrát do finále je výborný počin. Simona splňuje všechny atributy, aby byla světovou jedničkou,“ řekl na adresu rumunské tenistky Steve Simon.

Rumunská reprezentantka letos na French Open konečně prolomila finálové prokletí na grandslamu a získala první vavřín z turnajů velké čtyřky. Kromě toho Halepová ovládla podniky v Šen-čenu a Montrealu a celkem šestkrát si zahrála finále – Australian Open, Řím a Cincinnati.

Díky těmto skvělým výkonům se popáté v řadě kvalifikovala na Turnaj mistryň, kam odcestuje jako jedna z favoritek na vítězství. Halepovou trápilo v posledních týdnech zranění zad, ale Rumunka před několika dny oznámila, že bude na vrchol letošní sezony připravena. Nyní je světová jednička v Moskvě, kde se představí na kvalitně obsazeném Kremlin Cupu.