Haggertyho plán se bortí. Nový Davis Cup nemají zájem hrát Federer ani Djokovič

- Jan Havlovic

Reforma Davisova poháru byla zamýšlena tak, aby se této týmové soutěže mohly pravidelně účastnit také největší tenisové hvězdy. Nyní to však vypadá, že plán šéfa ITF Davida Haggertyho nestojí na úplně pevných základech. „O své účasti hodně pochybuji,“ přiznal hvězdný Roger Federer, ke kterému se přidal také Novak Djokovič.

Datum premiérového finálového turnaje nové podoby Davisova poháru je stanoven na 18. až 24. listopadu. Tou dobou přední světoví tenisté buď nabírají síly na exotických dovolených, nebo již dřou v posilovnách na novou sezonu.

Právě v tomto termínu by však dle plánu Davida Haggertyho, prezidenta ITF, měli Federer a spol. zápolit na obřím turnaji osmnácti zemí v Madridu. Nyní se však zdá, že se tento plán začíná bortit.

Listopadová madridská antuka přestává vonět jak Federerovi, tak Novaku Djokovičovi, který se ještě v srpnu stavěl k novému formátu Davisová poháru spíše kladně. „Datum finálového turnaje je opravdu špatné. Hlavně pro nejlepší hráče,“ říká Djokovič v rozhovoru pro britský deník The Times.

K názoru hvězdného Srba se přidalo další eso světového tenisu – Roger Federer. „O své účasti v Davis Cupu hodně pochybuji. Nemyslím si, že by mi tenhle formát mohl vyhovovat. Ale uvidíme, co se stane,“ komentuje Federer své vyhlídky na konec příštího roku.

Pro neúčast Federera hraje i fakt, že se švýcarská legenda představila na antuce naposledy před bezmála třemi lety. „Tenhle formát udělali spíše pro příští generace hráčů,“ myslí si sedmatřicetiletý Švýcar.

S myšlenkami Federera s Djokovičem souzní také zástupce zmiňované generace mladších hráčů – jednadvacetiletý Alexander Zverev. „V listopadu už hrát nebudu. Myslím, že to tak budou mít všichni špičkoví hráči,“ dodává německá tenisová jednička.

Jedno je jisté. Od 18. do 24. listopadu bude v Madridu zápolit osmnáct nejlepších týmů světa. Zřejmě to však, oproti plánům šéfů ITF, nebude za účasti těch největších světových es.