Smeknutý klobouk pro Rafu. Federer i Djokovič poslali vzkazy na zdevastovanou Mallorku

- Tomáš Macák

Pozornost světa – bohužel tu v negativním smyslu – upoutala v týdnu španělská Mallorka. Ničivé záplavy si vzaly za oběť několik lidských životů. Velmi emotivní je celá záležitost pro Rafaela Nadala, jenž se na zasaženém ostrově narodil. Světová jednička neváhala a vyrazila přímo do postižených oblastí pomáhat. Velké gesto ocenili ve videích na Twitteru Roger Federer i Novak Djokovič. „Posílám velké obejmutí a přátelský pozdrav Rafaelu Nadalovi. Skvělá práce při pomoci, příteli," chválil srbský hráč.

Na bohatém podniku v Šanghaji mají dobře našlápnuto k většímu úspěchu.

V hlavě však během nabitého týdne není prostor jen pro tenis.

Ani hvězdy bílého sportu neminula informace o přírodní pohromě, která se stala na španělské Mallorce. Neočekávané záplavy připravily o život minimálně deset lidí. Zřejmě nejznámější rodák z turisty vyhledávaného ostrova Rafael Nadal ukázal v posledních hodinách velké srdce.

Na nohy nasadil gumáky a vyrazil do postižených oblastí pomáhat těm, kteří to v danou chvíli nejvíce potřebovali.

To zaznamenal také věčný rival antukového krále, ale zároveň i kamarád, Roger Federer.

„Zdravím všechny na Mallorku. Moc mě mrzí, co se stalo. Vím, jak moc je Mallorka pro Rafu důležitá. Byl jsem s ním v kontaktu a ptal jsem se, jestli nepotřebuje s něčím pomoct. Viděl jsem Rafu, jak pomáhal v oblasti odkud pochází,“ uvedl s úctou švýcarský hráč. 

„Je to ohromně inspirující a máš naši podporu. Na všechny lidi z Mallorky myslíme a přejeme hodně síly v těchto těžkých časech. Snad se u vás brzy objevím,“ zakončil Federer.

A nebyl sám, kdo záplavami paralyzovaným lidem poslal video.

„Hola, Buenos días,“ začal Novak Djokovič španělštinou ve svém vzkazu, „slyšel jsem o smutných zprávách ohledně záplav na Mallorce. Upřímnou soustrast všem, kteří přišli o své blízké. Chtěl bych v těchto těžkých časech všem popřát sílu a pozitivní energii. Mohu si jen představit, jak obtížné to je především pro lidi, kteří byli přímo v epicentru neštěstí,“ pokračoval jednatřicetiletý rodák z Bělehradu.

„Posílám velké obejmutí a přátelský pozdrav Rafaelu Nadalovi. Skvělá práce při pomoci, příteli. Tímto videem bych rád vyzval všechny, aby sledovali novinky z Mallorky a pomohli, jak to jen půjde,“ rozloučil se Djokovič.

Světová trojka naposledy na Masters v Číně porazila Itala Cecchinata, čímž se mu pomstila za květnový šok ze čtvrtfinále Roland Garros, kde dostal Srb chladnou sprchu v podobě vyřazení.

V posledních měsících ale opět nastaly „novakovské“ časy. Djokovič má našlápnuto k tomu, třeba ještě před koncem sezóny prodloužil svoji bilanci na pozici světové jedničky, kde v minulosti strávil dlouhých 223 týdnů.