WTA

Singapur, nebo Ču-chaj. Plíšková bojuje na dálku s Bertensovou

- Jan Havlovic

Karolínu Plíškovou čekají dva týdny pravdy, během kterých odehraje turnaje v Tchien-ťinu a Moskvě. Česká tenisová jednička potřebuje uhrát co nejlepší výsledky, aby si vysloužila možnost zahrát si potřetí v řadě na prestižním Turnaji mistryň v Singapuru. Pokud by v mini-souboji s Kiki Bertensovou neuspěla, čekala by Plíškovou účast na Elite Trophy v Ču-chaji.

V Pekingu se dostalo Karolíně Plíškové velké pomoci od krajanky Kateřiny Siniakové, která vyřadila její konkurentku v boji o postupové osmé místo na Turnaj mistryň, Nizozemku Kiki Bertensovou, již v osmifinále. Šestadvacetiletá Plíšková však možnost vytvořit si náskok v žebříčku „Race To Singapore“ pohrdla, když vypadla shodně před branami čtvrtfinále.

Dva týdny před startem velkolepé akce v Singapuru tak Plíšková drží osmé postupové místo, jenže devátá Kiki Bertensová ztrácí pouhých deset bodů. O osudu české a nizozemské tenisové jedničky rozhodnou příští dva týdny. 

Plíšková vyrazila získávat body do Tchien-ťinu, kde je nasazenou jedničkou a úspěšně zvládla první kolo, když porazila Američanku Lepchenkovou. To Bertensová se vrátila z Asie do Evropy, konkrétně do rakouského Lince, kde odstartoval tradiční halový turnaj. Nizozemku čeká v prvním kole domácí divoká karta Haasová. 

V příštím týdnu se obě tenistky ukáží v Moskvě, kde se rozhodne o finální podobě postupující osmičky na Turnaj mistryň. Jistou účast mají v tuto chvíli Halepová, Wozniacká, Kerberová, Kvitová a Ósakaová. O místo mezi tenisovou smetánkou se tak musí strachovat také Američanka Stephensová s Ukrajinkou Svitolinovou.

Klidně se tak může stát, že se do Singapuru nakonec podívá jak Plíšková, tak i Bertensová. Pro českou tenisovou jedničku je klíčové nasbírat co nejvíce bodů v Tchien-ťinu, kde je nasazenou jedničkou. 

Jedno je jisté. Na závěr sezony Plíšková poletí do Asie. Teď jen záleží na tom, zdali do Singapuru, nebo do Ču-chaje.

Race To Singapore (aktuální k 8.10.)
1. Simona Halepová (ROU) 6921*
2. Angelique Kerberová (GER) 5375*
3. Caroline Wozniacká (DEN) 5086*
4. Naomi Ósakaová (JPN) 4740*
5. PETRA KVITOVÁ 4255*
6. Sloane Stephensová (USA) 3943
7. Elina Svitolinová (UKR) 3850
8. KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 3720
–––––––––––––––––––––––––––––
9. Kiki Bertensová (NED) 3710
10. Aryna Sabalenková (BLR) 3145

* tenistky, které mají zajištěnou účast na Turnaji mistryň