Dvě a půl hodiny a šest mečbolů. Nasazená jednička Plíšková se na úvod nadřela

- Filip Lefenda

Těžký zápas má za sebou v čínském Tchien-ťinu nejvýše nasazená Karolína Plíšková. Ta rozehrála další asijský turnaj střetnutím se zkušenou Američankou Varvarou Lepchenkovou, na jejíž přemožení potřebovala Češka dvě a půl hodiny a celkem šest mečbolů. Duel nakonec skončil vítězstvím favoritky v poměru 6:2, 6:7(3) a 6:3. Plíšková tak porazila Lepchenkovou i počtvrté v kariéře.

První sadu zahájila lépe Češka. Ta ve druhém gemu neproměnila dva brejkboly, o dvě hry později měla ale další čtyři možnosti, přičemž tu poslední již přetavila v loupež podání. Soupeřka ihned oplácela stejnou mincí, jenže i v následující hře se opět radovala hráčka na příjmu.

Tento brejk již Plíšková proměnila, sadu pak zakončila opět na returnu.

Druhý set byl zcela jiný. Obě hráčky si držely svá podání. Plíšková se ocitla v těžké situaci v sedmém gemu, kdy na servisu odvracela stav 15:40 a následně čelila ještě výhodě soupeřky, se všemi třemi hrozbami si ale poradila. Za stavu 6:5 pak měla Češka na příjmu mečbol, Lepchenková jej ale odvrátila riskantním úderem na tělo.

V následujícím tiebreaku tahala Plíšková prakticky od počátku za kratší konec pomyslného provazu a prohrála jej 3:7.

Rozhodující sadu začala nově již světová šestka neproměněným brejkbolem v úvodním gemu, o čtyři hry později si ale Karolína náladu spravila. Své vedení navíc záhy ještě navýšila a za stavu 5:2 tak šla servírovat na vítězství. Lepchenková však odvrátila údery na čáru dva mečboly a vynutila si prodloužení utkání.

Vzápětí měla Plíšková při servisu soupeřky na returnu další tři mečboly a maratonský gem tentokrát již putoval na její stranu. Lepchenková zahrála v utkání hned několikrát úder, který se o pásku odrazil do autu, a po jednom takovém nabídla Američanka Plíškové s notnou dávkou frustrace poslední mečbol, který Češka proměnila dělovým bekhendem po lajně.

Plísková tak za dvě hodiny a třicet minut postupuje po výsledku 6:2, 6:7(3) a 6:3 v Tchien-ťinu, kde je nasazenou jedničkou, do osmifinále. V tom si zahraje s Polonou Hercogovou ze Slovinska, s niž má kladnou zápasovou bilanci 3:1.

Tianjin Open (ženy, CHN, 750 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) – Varvara Lepchenková (USA, 161.) 6:2, 6:7(3), 6:3