Zrod šampiona Federera? Stěhování do „Japonska“, stesk po domově a spaní na tašce

- Tomáš Macák

Na konci, který ještě dost možná není úplný, stojí dvacet grandslamových titulů. Více než dvě dekády zpět ale musel Roger Federer opustit rodné město a vydat se na neznámou cestu. Ta stála velké množství slz, ale v konečném důsledku ho zocelila a udělala z něj absolutní legendu tenisu. Nyní je jakožto hvězda hýčkán ze všech stran, avšak v době dospívání si například při cestování příliš komfortu neužil.

Z pohledu čtrnáctiletého kluka se jedná o těžké rozhodnutí.

Máte sen být úspěšným tenistou, ale musíte tomu nemálo obětovat. A jednou z nejhorších věcí je opustit komfort milovaného domova.

Roger Federer se velké výzvě postavil čelem a o dvacet let později k němu vzhlíží tisíce mladých. Ty provází často stejné starosti, jež kdysi prožíval sám dvacetinásobný grandslamový šampion.

Narodil se a vyrůstal ve švýcarské Basileji, která spadá do oblasti, kde se hovoří německy. Aby se mohl velký talent prosadit v profesionálním tenise, byla potřeba udělat krok dopředu, a to v podobě přesunu do města Lausanne, kde měl Federer pro progres lepší podmínky.

Ačkoliv cesta mezi zmíněnými destinacemi zabrala jen přibližně dvě hodiny, život v regionu, v němž je hlavním jazykem francouzština, nebyl lehký. „Nechci říct, že jsem se cítil jako v jiné zemi, ale vůbec jsem nemluvil francouzsky, takže jsem se klidně mohl přestěhovat do Japonska a vyšlo by to nastejno,“ řekl s úsměvem Federer pro web Tennisworld.

„Pravidelně jsem brečel, protože se mi stýskalo po domově. Ale naučil jsem se být silným a nezávislým na ostatních během velmi krátké doby. Cestování je pro všechny mladé dobrou zkušeností,“ přišel s radou pro dospívající generaci sedmatřicetiletý hráč.

Sám jakožto někdejší mladý cestovatel moc dobře ví, jak moc důležitá je škola života. „Chodil jsem do školy, naučil jsem se v ní hodně věcí, ale moje životní zkušenost vzešla z cestování, zmeškaných letů, naskakování do vlaků s taškou a spánku na ní. Nechtěl jsem totiž, aby mi zmizela,“ dodal Švýcar.

V současné chvíli se Federer připravuje na prestižní podnik kategorie masters v Šanghaji, který vypukne následující týden v honosné hale pro 15 tisíc diváků. Majitel 98 triumfů z okruhu ATP před rokem v nejlidnatějším městě Číny kraloval poté, co v hvězdném finále přehrál věčného soka Rafaela Nadala.

Naposledy se představil před dvěma týdny na druhém ročníku show s názvem Laver Cup, kde pomohl týmu Evropy obhájit loňský titul z Prahy.