Obrovská pomoc Plíškové! Siniaková sestřelila Bertensovou, dosáhla životního úspěchu

- Jan Vojkůvka

Rozjetá Kateřina Siniaková opět prokázala, že se na čínských turnajích nachází v excelentní formě! V osmifinále turnaje WTA Premier Mandatory vyřadila favorizovanou Kiki Bertensovou, jíž porazila 6:4, 6:3, a zahraje si na takto velkém turnaji své premiérové čtvrtfinále! Výhrou navíc výrazně pomohla Karolíně Plíškové v boji o Turnaj mistryň.

Siniaková se po životním turnaji ve Wu-chanu dokázala vybičovat k dalším senzačním výkonům, a poprvé v kariéře pronikla do čtvrtfinále na turnaji z kategorie WTA Premier Mandatory, což je po grandslamech druhá nejvyšší úroveň ženských turnajů.

V duelu s jedenáctou nasazenou Kiki Bertensovou přitom neměla zrovna ideální výchozí pozici. Vzpomněla si ovšem na své úspěšné bitvy z Wu-chanu, kde porazila světovou osmičku Caroline Garcíaovou i bývalou jedničku Garbine Muguruzaovou a připsala si na konto další velmi cenný skalp, když Nizozemku pokořila za 93 minut hry.

V prvním setu se ujala vedení s výhodou brejku ve třetím gemu, ale svůj náskok udržet nedokázala. Nizozemka srovnala v šesté hře na 3:3 a navíc v osmém gemu měla brejkbol. Siniaková ovšem hrozbu ztráty podání odvrátila a navíc v devátém gemu vybojovala klíčový brejk. Sadu následně doservírovala po čtvrtém proměněném setbolu.

I druhý set začala Siniaková o poznání lépe. Opět ve třetím gemu prorazila soupeřce podání a ujala se posléze vedení 3:1. Bertensová sice znovu v šesté hře srovnala krok, ale to bylo z její strany vše. Siniaková záhy znovu soupeřku brejkla a dostala se do vedení 4:3.

V přestávce mezi gemy si musela Češka vzít pauzu na ošetření a z jejího výrazu ve tváři bylo znatelné, že ji trápí svalové zranění. Masáž od fyzioterapeutky ale pomohla a Siniaková dokázala v dalším gemu odvrátit hned tři brejkboly. Vzápětí navíc na returnu využila hned první mečbol.

Dvaadvacetiletá Siniaková si postupem do čtvrtfinále vylepší své žebříčkové maximum a atakuje dokonce pozici v elitní světové třicítce. Navíc výrazně pomohla své krajance Karolíně Plíškové, která právě s Bertensovou na dálku zápolí o postup do Singapuru. Českou tenistku čeká její osmifinále v Pekingu v odpoledních hodinách.

Jistotu postupu do Singapuru navíc již získala Petra Kvitová, které rovněž pomohla výhra její krajanky k definitivnímu proklouznutí mezi osmičku nejlepších hráček sezony.

Siniaková si ve svém premiérovém čtvrtfinále na Premier Mandatory zahraje s lepší z dvojice Caroline Wozniacká a Anett Kontaveitová.