Těším se, až to vypukne, vyhlíží nažhavený Štěpánek start olympiády

- Daniel Kubelka, Michal Slavík

Třetí olympijské hry čekají v Riu na českého tenistu Radka Štěpánka. Po účasti v Pekingu a Londýně by se sedmatřicetiletý Štěpánek v Brazílii rád dočkal vytouženého olympijského úspěchu. „Byl bych rád, kdybych mohl zažít tradici předávání medailí,“ sdělil redaktorům Tenisového světa přímo v místě dění XXXI. letní olympiády.

(Původní zpravodajství z Rio de Janeira přímo pro Tenisový svět) Radek Štěpánek ve středu přiletěl do dějiště blížícího se vrcholu sportovní sezóny. Místo očekávaného odpočinku po náročné cestě na hotelu však vyhlášený srdcař zamířil přímo na tenisové kurty, kde si střihl úvodní tréninkovou jednotku v Riu.

„Cestoval jsem přes noc. Přiletěl jsem a jel jsem rovnou na trénink. Nevybalil jsem si, nespal jsem, ale ani na chvíli jsem však nepřemýšlel o opaku,“ popsal nejstarší člen tenisové části české olympijské výpravy fakt, že v hlavě neměl ani na chvilku myšlenky na odpočinek.

Dle svých slov si totiž brzy již trojnásobný účastník Her odpočinul ve svém druhém domově na Floridě, kde strávil několik posledních dní. „Po turnaji v Torontu jsem jel na dva dny odpočívat na Floridu. Konečně jsem se vyspal ve své posteli, protože jsem doma za poslední dva měsíce vůbec nebyl,“ popsal Štěpánek fakt, jak rád si alespoň na chvíli odpočinul a dodal, že podmínky pro regeneraci měl na jihovýchodě Spojených států ideální. „Bylo hodně velké vlhko i horko, což je pro mé tělo ideální na odpočinek."

Úvodní trénink se pak pro rodáka z Karviné nesl především v duchu seznamování se s podmínkami brazilských kurtů. „Povrch je zde hodně rychlý, není to pro mě ale nic nového. Jde jen o to si tu zvyknout, aklimatizovat se, poznat zdejší prostředí,“ nepřikládal však Štěpánek parametrům tenisového areálu v Riu větší váhu, který si však ještě nestihl příliš prohlédnout a jenž navíc ještě lpí pod rukama pracujících dělníků. Nenarušuje tak neustálý cvrkot kolem dvorců přípravu veterána české sestavy?

„Ne, to určitě ne. Je to jen trénink, při něm to tolik nevadí. Horší by bylo, kdyby to takhle vypadalo při zápase. Navíc si myslím, že všichni už by měli mít potrénováno, poslední dva dny před olympiádou to člověk už nedožene. Všichni už jen ladí detaily a zvykají si na místní podmínky,“ nehledal Štěpánek výmluvu.

K olympiádě však kromě samotných bojů patří i nezbytná řádka tradic. Na které z nich se Radek Štěpánek, jehož jméno často padalo v souvislosti s volbou českého vlajkonoše, nejvíce těší?

„Moc se těším na slavnostní nástup. Nejvíce ze všeho bych si ale přál, kdybych mohl zažít tradici předávání medailí,“ doplnil český tenista s úsměvem svůj olympijský sen. Tak držíme palce!

 

 

 

 

 

            


Galerie