Konec Federerovy kariéry? Bývalý tenista ho předpovídá po olympiádě v Tokiu

- Petr Sumbal

Kdy uzavře Roger Federer svou úžasnou kariéru? To je otazník, který se nad legendárním Švýcarem vznáší už poměrně dlouho. Zatím Federer žádný důvod věšet raketu na hřebík nemá. Pečlivě si vybírá turnaje, důsledně se stará o své tělo a i proto je stále ve skvělé kondici a ve světovém žebříčku na druhém místě. Kdy tedy nadejde konec Federerovy kariéry? Pravděpodobně po olympiádě v Tokiu, tedy za dva roky. Alespoň si to myslí bývalý tenista Todd Woodbridge.

Je úžasné, že i ve svých sedmatřiceti letech se dokáže Federer držet mezi nejužší tenisovou elitou. Přesto je jasné, že ani on nemůže natahovat svou kariéru do nekonečna a konec dřív nebo později nastane.

Kdy to bude, to samozřejmě neví nikdo, možná ani sám švýcarský tenista. Pro indickou televizi NDTV se však na toto téma rozvyprávěl bývalý australský tenista a člen světové dvacítky Todd Woodbridge. „Myslím, že bude chtít hrát na příští olympiádě. Bylo by mu 39 let, což by bylo neuvěřitelné. Dál už to ale s jeho kariérou nevidím, takže ho tu budeme mít ještě další dva roky,“ pronesl svůj názor Woodbridge. „Má čtyři děti, ty začínají chodit do školy, život se mu mění,“ přidal Australan jeden z důvodů, proč by se mohl Federer rozhodnout s tenisem poté skončit.

Start Federera na olympijských hrách v Tokiu v roce 2020 se nabízí hned z několika důvodů. Švýcar má uzavřenou luxusní sponzorskou smlouvu s japonskou oděvní značkou Uniqlo, tu by tak mohl prezentovat exkluzivně přímo na místních kurtech.

Dalším faktorem je samozřejmě Federerova sportovní motivace, vždyť olympijské zlato ze dvouhry je něčím, co mu stále v jeho takřka dokonalé kariéře plné úspěchů chybí. Je otázka, zda by i rok před čtyřicítkou měl Federer stále šanci na triumf pomýšlet, minimálně zkusit to ale dozajista může.

Je tu však jeden háček. A sice pravidlo, které určuje, za jakých okolností smí tenisté na olympiádě startovat. Aby se tak stalo, musí hráč alespoň jednou v olympijském cyklu nastoupit za svou zemi v Davis Cupu. To se zatím v případě Federera nestalo, Švýcarsko se zatím ve všech zápasech muselo obejít bez něj.

Dost pravděpodobně se na tom ani nic v nejbližší době nezmění, protože Švýcarsko se přímo na finálový turnaj v Madridu nedostalo a musí hrát kvalifikaci proti Rusku. Ta je ovšem naplánována těsně po Australian Open a je velmi nepravděpodobné, že by se v této době Federer k švýcarskému týmu připojil.

I kdyby se Švýcarsko do finále Davis Cupu kvalifikovalo, to se poté odehraje až na konci sezóny v listopadu, kdy bude dost možná Švýcarovo opotřebované tělo už vyžadovat odpočinek. Je tedy pro Federera reálné, aby se na olympiádě v Tokiu i přesto objevil?

Podle presidenta ITF Davida Haggertyho ano. „V pravidlech se myslí na bývalé olympijské a grandslamové vítěze,“ prozradil. „Mluvil jsem s Rogerovým týmem, takže o tom vědí. Možná v Davis Cupu startovat bude, možná ne. Ale jasně, že bychom někoho, jako je Roger, na olympiádě moc rádi měli,“ uzavřel Hoggerty.

Aktuálně Federer nabírá síly po úspěšném tažení s týmem Evropy k vítězství v Laver Cupu. Jeho nejbližším turnajem by měl být ten v Šanghaji od 6. října, kde bude hrát o svou třetí zdejší trofej.