Ruský rebel končí! Bývalá světová osmička uzavřela bohatou kariéru

- Jan Vojkůvka

Devatenáct let se rval mezi profesionály o úspěch. Ve čtvrtek však jeho bohatá a kontroverzemi protkaná pouť skončila. „Plukovník“ Michajl Južnyj, jak se Rusovi přezdívalo, na domácí půdě v Petrohradu po osmifinálové porážce s Robertem Bautistou ukončil kariéru.

„Můj čas už vypršel,“ řekl Južnyj po skončení zápasu přítomným divákům. V poslední bitvě kariéry se rval jako lev, stejně jako to předváděl po celou dlouhou kariéru. S Bautistou prohrál po srdnatém výkonu 6:7, 6:3, 3:6. A uzavřel tím jednu velkou éru ruského tenisu.

Během let se dokázal Južnyj vyšplhat až na osmé místo světového žebříčku. Nikdy nepatřil k těm absolutně nejlepším, ale jeho píle a bojovnost často smazala rozdíly, které z výborných hráčů dělá fenomenální tenisty. Na kurtu dával najevo emoce, jen málokdy něco vzdal. Temperamentní povahu potvrdil svými výstřelky. Tím nejznámějším je natržení vlastní hlavy, což si způsobil svou raketou.

Šestatřicetiletý tenista vyhrál během kariéry 10 titulů na okruhu ATP ve dvouhře a 9 ve čtyřhře. Na grandslamových turnajích se dostal dvakrát do semifinále na US Open. Na zbývajících třech turnajích velké čtyřky se dostal nejdál do čtvrtfinále. S Ruskem v letech 2002 a 2006 slavil také zisk Davis Cupu.