Rozhodčí Lahyani byl za pomoc Kyrgiosovi suspendován

- Jan Vojkůvka

Překročil hranice toho, co může rozhodčí udělat, a byl za to potrestán. Lidské gesto, kterým se umpirový sudí Mohamed Lahyani prezentoval ve druhém kole US Open, nyní Švéda vyšlo poměrně draho. Od ATP, která ho zaměstnává na plný úvazek, vyfasoval suspendaci na dva turnaje.

„Ačkoliv k incidentu došlo na US Open, tedy pod jurisdikcí USTA, incident byl stále předmětem jednání disciplinární komise ATP, jelikož Lahyani je zaměstnancem ATP a ATP vyžaduje od svých umpirových rozhodčích vysoký standard, aby nedocházelo k narušení integrity celé Tour,“ stojí v prohlášení asociace.

Australan Nick Kyrgios hrál ve druhém kole US Open proti Francouzi Pierru Herbertovi bez šťávy, tak trochu i bez zájmu. Ve druhém setu se už na to rozhodčí Lahyani nemohl dívat a rozhodl se sestoupit z umpiru a promluvit mladému tenistovi do duše.

Kyrgios se nakonec po pár gemech zmátořil a zápas otočil. Na švédského rozhodčího se kromě slov obdivu snesla také obří vlna kritiky. Do té se zapojil například i Roger Federer, který pravil, že „každý rozhovor na kurtu může hodně změnit.“ Výrazně popuzen byl především ale soupeř Kyrgiose Herbert, který označil chování sudího za neférové.

Do kritiky se zapojila tenisová veřejnost, tenisté, ale i ATP, který Lahyaniho zaměstnává jako jednoho ze sedmi rozhodčích na plný úvazek. Ještě během US Open, na které ATP neměla vliv, byl Lahyani od USTA stažen ze všech singlových zápasů a na umpire se už při velkých zápasech nepodíval.

Nyní vyřkla ortel také mužská asociace. Lahyani obdržel trest na turnaje v Pekingu a Šanghaji, kde nebude moci soudcovat.

Lahyani by se do práce měl vrátit v polovině října na turnaji ve Stockholmu.