US Open: Senzační triumf! Ósakaová ve finále přehrála Williamsovou. Američanka doplatila na nesportovní chování

- redakce

Naomi Ósakaová se poprvé v kariéře dočkala grandslamového triumfu. Dvacetiletá tenistka ve finále US Open porazila Serenu Williamsovou, se kterou si poradila po sadách 6:2, 6:4. Matteková-Sandsová ve smíšené čtyřhře získala emotivní titul.

Ósakaová ovládla finále ženské dvouhry. Williamsová ho neustála
Teprve v říjnu Naomi Ósakaová oslaví jednadvaceté narozeniny. Před letošním US Open se maximálně dostala do osmifinále grandslamu, na Australian Open vypadla se Simonou Halepovou. Ve finále však před Serenou Williamsovou neměla žádný respekt.

První set sobotního duelu byl v jednoznačné režii japonské tenistky. Ta ve třetí hře soupeřku brejkla, což se opakovalo také o dva gemy později. Za stavu 4:1 Ósakaová musela při svém podání odvracet dva brejkboly soupeřky, obě hrozby však ustála. Ve zbylých dvou hrách sady si obě tenistky bez problémů pohlídaly servisy. Mladší z tenistek tak byla blíže k nečekanému triumfu.

Druhé dějství nebylo čistě jen o tenisu. Williamsová to ukázala hned ve druhé hře na returnu. „Radši bych prohrála, než abych vyhrála podvodem,“ vyřkla ze svých úst bývalá světová jednička poté, co byla umpirovým rozhodčím napomenuta za koučink z hlediště. Její trenér Patrick Mouratoglou po zápase přiznal, že se jí vážně snažil koučovat.

Ósakaová se hned v následující hře mohla trhnout, nevyužila však brejkbol. Williamsová po dramatickém čtvrtém gemu využila čtvrtý brejkbol a vedla tak 3:1. To však bylo ze strany Američanky vše. Alespoň co se týče sportovního umu.

Hned v následující hře si těžce vydobytý brejkbol ztratila. Celý gem ke všemu zavřela švihnutím rakety o zem. Výsledek? Trestný fiftýn. Po změně stran si Ósakaová na úvod připsala snadný míček, aniž by musela zahrát jediný úder. To však byl pro Američanku začátek konce.

Po čisté hře Ósakaové a ztraceném servisu za stavu 3:3 Williamsová označila hlavního rozhodčího podvodníkem. Utržila trestný gem, a její protihráčka tedy vedla 5:3. Ačkoliv se domácí tenistka ještě zkoncentrovala na vlastní podání a snížila na 4:5, Japonka v desáté hře po druhém mečbolu celé finálové klání uzavřela ve svůj prospěch.

Poražená Američanka byla sice evidentně poznamenaná konflikty s umpirovým sudím, své sokyni ale několikrát pogratulovala. „Nechci být hrubá ve svém prohlášení. Musím říct, že Naomi hrála velmi dobře, a teď už má svůj první grandslam!“ řekla Williamsová, která se neubránila slzám po bouřlivém potlesku.

„Lidi, vím, že jste všichni fandili Sereně. Omlouvám se vám. Děkuji, že jste se koukali,“ dostala se ke slovu i první japonská vítězka grandslamu. Ósakaová i po výhře k Williamsové chovala velký respekt: „Hrát finále US Open proti Sereně, to byl pro mě vždycky sen. Za tu možnost jsem neuvěřitelně ráda,“ uvedla tenistka, které v tu chvíli na dvorci ještě asi ani nedocházelo, jakého úspěchu dosáhla.

Matteková-Sandsová, J. Murray ovládli smíšenou čtyřhru
US Open zná již také vítěze smíšené čtyřhry. Titul získali Bethanie Matteková-Sandsová a Jamie Murray, kteří ve finále porazili tým Alicja Rosolská, Nikola Mektić 2:6, 6:3, 11:9. Po úvodních dvou sadách musel rozhodnout super tiebreak, ve kterém Matheková-Sandsová, Murray prohrávali 1:4. Následně otočili na 7:4 a již vypadalo, že si vše jasně pohlídají. Za stavu 9:8 nevyužili mečbol, za další dva míčky však už slavilii.

„V čem byl klíč k úspěchu? Asi si umím vybrat nejlepší partnerku, na to mám talent. Hráli jsme skvěle celý týden. Ve finále jsme museli bojovat, abychom se vrátili do zápasu. Povedlo si to i díky skvělé podpoře od fanoušků, které si velmi ceníme,“ říkal Jamie Murray a následně zpěvem popřál vše nejlepší k narozeninám matce Judy, která v den zápasu oslavila 59. narozeniny.

Bethanie Matteková-Sandosvá celé finále hodně prožívala. Po loňském zranění ve Wimbledonu a následné operaci je z ní znovu grandslamová vítězka. „Je to pro mě hodně emotivní,“ přiznala na kurtu a snažila se zadržet slzy.

Finále dvouhry žen
Serena Williamsová (USA) – Naomi Osakaová (JPN) 2:6, 4:6

Finále smíšené čtyřhry
Matteková-Sandsová (USA), Murray (GBR) – Rosolská (POL), Mektič (CRO) 2:6, 6:3, 11:9