Hradecká lanaří Kvitovou do debla. Jsme domluvené, ujišťuje

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Loni došla Lucie Hradecká na US Open ve čtyřhře do finále, letos z toho bylo s novou parťačkou čtvrtfinále. Po operacích a půlroční pauze od tenisu je ale tenistka z Prahy s takovým výsledkem nadmíru spokojená. „Kdybyste mi řekli před turnajem, že budu v osmičce, byla bych nadšená,“ říkala českým novinářům. Přiznala zároveň, že s Petrou Kvitovou už dlouho plánují startovat na turnaji v deblu!

Duo Hradecká – Makarovová ovládlo podnik v Cincinnati, aby následně řádilo i na US Open. Nakonec z toho bylo čtvrtfinále a velká spokojenost na straně české tenistky, která je po operaci definitivně zpátky. „Asi se mnou musí zase počítat,“ líčila v dobrém rozmaru.

Ruská spoluhráčka seděla Hradecké i kvůli tomu, že je levačkou. Na kurtu se skvělé doplňují. Hradecká v paměti jen marně pátrala, kdy naposledy hrála s tenistkou, jejíž levá ruka je na držadle rakety pod pravou. „Je to docela příjemné. Máme uprostřed forhend, je to výhoda i na přebíhání,“ uvedla a pomalu se začala rozpovídávat o další levoruké tenistce, se kterou by se v deblu mohla objevit.

„Péťu (Kvitovou) pořád přemlouvám, ale ta se k tomu stále nemá,“ smála se a dodala vážněji: „Opravdu jsme domluvené, že jednou toho debla spolu dáme.“ Čtyřhra s velkou kamarádku by Hradecké udělala radost: „Byla by to sranda!“

Kvitová má sice obavy, že by v deblu nebyla tak dobrá, Hradecká jí ale věří: „Říkala, že by mě z jejich úderů na síti soupeřky zabily a že by to strašně kazila,“ popisovala dál. Přesto o české singlové jedničce nakrátko uvažovala už na letošním Roland Garros, kde se vracela po zranění.

„Tam jsem dlouho někoho hledala. To by bylo ale tak na první kolo, to by nešlo. Tomu jsme se smály. Jednou ji ale přemluvím, nebojte,“ říkala Hradecká.

Obavy Kvitové ohledně deblového výkonu asi nebyly zcela na místě, čtyřhru na turnajích občas hraje. Dva roky nazpět se ukázala v Indian Wells, Dauhá i Dubaji. Většinou měla vedle sebe parťačky z České republiky. Kolo se jí povedlo uhrát s Barborou Strýcovou i Denisou Allertovou, jen s Polkou Alicjou Rosolskou se neprosadila.

„Když ještě trénovala s Davidem Kotyzou, pár deblů takhle hrála,“ potvrdila Hradecká. Dokonce si vybavila i to, jak proti ní ve čtyřhře nastoupila. „To jsme hrály ještě s Andy (Andreou Sestini Hlaváčkovou,  pozn.). Nebylo to příjemné – hlavně kvůli té levačce,“ usmívala se při vzpomínce na turnaj nižší kategorie v Anglii.

Problémem při utváření dvojice Kvitová – Hradecká však zůstává singlová vytíženost první jmenované. Debly by ji na turnaji velikosti grandslamů stály dost sil. „Na rozptýlení to pro ni asi není špatné. Hraje se pak většinou jeden den singl, druhý den debl. Všichni ale víme, že ve dvouhře má Péťa jen ty nejvyšší cíle. Je otázkou, kolik energie by jí to bralo,“ zamýšlela se Hradecká.

Například na US Open Kvitová po náročné sezoně ve volných dnech do areálu ve Flushing Meadows nejezdila. Raději nabírala energii. Ale kdo ví? Třeba se jednou Hradecké s Kvitovou na jedné straně kurtu opravdu dočkáme.