Bývalá elitní deblistka ukončila na US Open kariéru

- Jan Vojkůvka

Ukrajinská deblistka a olympionička z Ria 2016 Olga Savčuková ohlásila na letošním US Open konec kariéry ve svých teprve 30 letech. Rodačka z Doněcku pro svůj poslední turnaj v profesionálním tenise spojila síly se svou krajankou Elinou Svitolinovou, s níž prohrála v úvodním kole.

Nad síly ukrajinského páru byla slovenská dvojice Kužmová, Rybáriková, které přichystaly Savčukové už 20. porážku v sezoně. Nevydařený ročník na okruhu WTA však důvodem pro konec kariéry Savčukové rozhodně nebyl, a jak potvrdila na tiskové konferenci, rozhodnutí padlo už na začátku sezony.

Při posledním turnaji kariéry tak nemohla chybět ani Svitolinová, s níž Savčuková reprezentovala Ukrajinu na olympiádě. „Mám spoustu úžasných vzpomínek na to, jak jsme s Elinou hrály v Riu. Mám i hodně dalších vzpomínek a ráda bych napsala knihu!“ uvedla bývalá 33. deblistka světa.

„Na okruhu jsem si vybudovala dobrá přátelství, mohu žít kdekoliv na světě a mohu kdykoliv každého navštívit,“ plánovala si Savčuková. „Cítím, že už jsem dokázala všechno, co jsem chtěla. Vždycky sice můžete vyhrát víc, můžete dělat věci lépe, ale odehrála jsem spoustu zápasů ve Fed Cupu, splnila jsem si i sen hrát na olympiádě. Dosáhla jsem úspěchů v singlu i deblu,“ pokračovala Ukrajinka.

Té se podařilo ve dvouhře vystoupat nejvýše na 79. příčku v žebříčku a získat tři tituly na okruhu ITF. Více se jí dařilo ve čtyřhře, v níž vystoupala v minulé sezoně na 33. místo světa a získala tituly v Taškentu 2008, Katovicích 2014 a Hobartu v lednu minulého roku.

„Jsem připravena na nový život, nové změny a nové výzvy. Jsem šťastná po svém rozhodnutí,“ dodala ke konci kariéry třicetiletá Savčuková.