US Open: Vondroušová po bitvě končí, Hradecká natáhla šňůru

- Redakce

Markéta Vondroušová svou jízdu na US Open končí. Ve boji o premiérové čtvrtfinále byla úspěšnější Ukrajinka Lesja Curenková. Rozhodovalo se až ve třetím setu, obě hráčky bojovaly s vyčerpáním a nedostatkem fyzických sil. Ve čtyřhře se do čtvrtfinále prodrala dvojice Hradecká – Makarovová. Sestini Hlaváčková se Strýcovou však již skončily.

Vondroušová životní čtvrtfinále nevybojovala (7:6(3), 5:7, 2:6)

Markéta Vondroušová na letošním US Open poprvé v kariéře prošla na grandslamu do osmifinále. Svou jízdu chtěla natáhnout ale ještě dál. Zdálo se, že i Ukrajinku Lesjou Curenkovou, která v úvodu těžce snášela vedro, přehraje. Tenistka, která už na turnaji vyřadila dvojku Wozniackou nebo Češku Siniakovou, se ale po prohrané první sadě zvedla.

Zdravotní komplikace začaly naopak ke dnu stahovat mladou Češku. Ta si před druhým setem vzala medical timeout a pokračovala s obvázanou nohou. Nezvládla ani koncovku druhého setu a před rozhodujícím dějstvím se nechala zlomit.

„Měla jsem 2:0 ve druhém a servis, tam jsem udělala pár chyb a ona se chytla. Celkově to byl těžký zápas. Ona toho hodně vrátila a pak už hrála dobře. Ve třetím setu už mi toho dost zabila, už byla nahoře a já dost dole. Celkově to ale byl dobrý zápas i turnaj,“ říkala Vondroušová po prohře v osmfinále.  

Sestini Hlaváčková se Strýcovou vypadly (3:6, 3:6)

Andrea Sestini Hlaváčková s Barborou Strýcovou nepřešly přes osmifinále čtyřhry US Open. Jedny z aspirantek na titul celého turnaje v pondělí prohrály s dvojicí Bartyová, Vandewegheová dvakrát 3:6. Češky v první sadě neodvrátily jednu hrozbu ze čtyř. Ve druhé sadě již padaly 0:3, přesto se dotáhly na 3:3. Ani to jim však k postupu nestačilo, hned poté si přišly o servis, stejně jako o dvě hry později.

„Vystřílely nás z kurtu, dominovaly celý zápas. Když jsme něco zkusily, přišla hned rázná odpověď,“ říkala Hlaváčková, kterou doplnila Strýcová: „Snažily jsem se jim nějak dost pod kůži. Ty šance prostě nebyly. Regulérně nás přehrály. Na jejich servis jsme měly šance jen, když podávala Coco. Zvláště Ashleigh měla totiž hodně vysokou úspěšnost prvních servisů.“

„Sice jsme prohrály ve třetím kole, pořád ale bojujeme o Singapur. Mám pocit, že se zlepšujeme, i když jsme teď proti soupeřkám neukázaly z našeho repertoáru skoro nic. Jsme jinak na dobré cestě, budeme pořád makat dál,“ ujistila Strýcová.

Hradecká ve čtyřhře postoupila do čtvrtfinále (6:4, 6:4)
Lucie Hradecká a její parťačka Jekatěrina Makarovová zvládly osmifinále US Open, když přehrály dvojici Linetteová, Tomljanovicová dvakrát 6:4. Česko-ruský pár v prvním setu prohrával 0:2, díky brejku v sedmé hře však skóre zvládl otočit ve svůj prospěch. Ve druhém setu byl k vidění jediný brejk, kterého se favoritky dočkaly po třetím využitém brejkbolu v deváté hře. Hradecká s Makarovovou tak vyhrály osmý duel, ve kterém spolu nastoupily.

Lucie Hradecká sbírala v zápase jeden úspěšný volej za druhým a uznala: „Zahrát dobře na síti, to byl dnes klíč k úspěchu. Ony jsou odzadu velmi silné, k tomu dobře servírovaly. My hrajeme oproti nim víc deblově, do výměn od základní čáry jsme s nimi nechtěly pouštět. Snažily jsme se co nejvíc přebíhat.“

Junior Lehečka zvládl úvod US Open
Jiří Lehečka se na US Open podívá do druhého kola singlu. Český mladík v prvním zápase na turnaji přehrál Rinky Hijikatu 7:6(6), 7:5. Lehečka po vydřeném prvním setu ve druhé sadě byl o jeden brejk pozadu, rychle ho ale stáhl. Za stavu 5:4 na returnu ještě nevyužil dva mečboly, díky brejku o dva gemy později však úvod zvládl.

Junior Štyler hned vypadl
Ondřej Štyler v juniorech na US Open prohrál v prvním kole dvouhry. Osmnáctiletý tenista v něm padl s Emilio Navem dvakrát 4:6. Štyler v první sadě prohrával již 1:5, a i když po velké bitvě získal brejk za stavu 2:5, na obrat již nestačilo. Ve druhém setu mladý Čech jednou přišel o servis, což bylo rozhodující.

Arthur Ashe Stadium

Madison Keysová (USA) [14] – Dominika Cibulková (SVK) [29] 6:1, 6:3
Novak Djokovič (SRB) [6] – Joao Sousa (POR) 6:3, 6:4, 6:3

Večerní program
Carla Suárezová Navarrová (ESP) [30] – Maria Šarapovová (RUS) [22] 6:4, 6:3
2:30 John Millman (AUS) – Roger Federer (SUI) [2]

Louis Armstrong Stadium
Kei Nišikori (JPN) [21] – Philipp Kohlschreiber (GER) 6:3, 6:2, 7:5
Aryna Sabalenková (BLR) [26] – Naomi Ósakaová (JPN) 3:6, 6:2, 4:6
Marin Čilič (CRO) [7] – David Goffin (BEL) [10] 7:6(6) 6:2 6:4
Kičenoková, Koolhof (UKR/NED) – Matteková-Sandsová, J.Murray (USA/GBR) 6:7(5), 7:6(6), 7:10

Grandstand
Cabal, Farah (oba COL) [5] – Dodig, Granollers (CRO/ESP) [11] 6:2, 2:6, 6:3
J.Murray, Soares (GBR/BRA) [4] – Haase, Middelkoop (oba NED) [14] 7:6(4), 6:4
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ – Lesja Curenková (UKR) 7:6(3), 5:7, 2:6
Inglot, Skugor (GBR/CRO) [16] – M.Bryan, Sock (oba USA) [13] 2:6, 4:6  

Kurt č.17
Bopanna, Roger-Vasselin (IND/FRA) [15] – Chardy, Martin (oba FRA) 7:6(6), 4:6, 6:3
SESTINI HLAVÁČKOVÁ, STRÝCOVÁ [3] – Bartyová, Vandewegheová (AUS/USA) [13] 3:6, 3:6
Pavljučenkovová, Sevastovová (RUS/LAT) – Dolehideová, McHaleová (obě USA) 6:4, 6:3
21:30 Hsieh, Sabalenková (TPE/BLR) – Mertensová, Schuursová (BEL/NED) [7]  5:7, 4:6

Kurt č.5
Čang, Peers (CHN/AUS) – Melicharová, Marach (USA/AUT) [2] 3:6, 7:6(7), 11:9
HRADECKÁ, Makarovová (RUS) [6] – Linetteová, Tomljanovicová (POL/AUS) 6:4, 6:4

1. kolo juniorů 
JIŘÍ LEHEČKA – Rinky Hijikata (AUS) 7:6(6), 7:5
ONDŘEJ ŠTYLER – Emilio Nava (USA) 4:6, 4:6

1. kolo čtyřhry juniorů
23:00 Bovy (BEL), LEHEČKA – De Jong, Wenger (NED/SUI)
ŠTYLER, Tajima (JPN) – Alvarez Varona, Soares Klier Junior (ESP/BRA) 4:6, 5:7