Bertensová odvrátila světové jedničce mečbol a slaví nejcennější titul kariéry

- Filip Lefenda

Vítězkou prestižního turnaje v americkém Cincinnati se stala Kiki Bertensová. Šestadvacetiletá Holanďanka byla v souboji se světovou jedničkou blízko porážky, když ve druhém setu čelila mečbolu, Bertensová jej ale odvrátila a průběh finále otočila. Po vítězství 2:6, 7:6(6) a 6:2 tak sedmnáctá hráčka žebříčku WTA slaví nejcennější trofej ve své kariéře.

Úvodní sada byla jasnou záležitostí rumunské favoritky. Halepová kradla hned v prvním gemu soupeřčino podání, v sedmé hře navíc svůj úspěch zopakovala a rychle tak získala sadu poměrem 6:2.

Druhý set už byl o poznání vyrovnanější. Bertensová šla díky brejku ze čtvrté hry do vedení 3:1, které následně na servisu ještě navýšila. Halepová ale dokázala třemi hrami v řadě reagovat a zadělala tak na dramatickou koncovku sady. Holanďanka za stavu 5:4 nevyužila na returnu setbol, posléze dospělo dějství do tiebreaku.

V něm vedla Bertensová 5:3, o tři výměny později přesto čelila mečbolu. Ovšem stejně jako Halepová odpověděla rovněž šestadvacetiletá tenistka třemi body v řadě a vynutila si tak rozhodující set.

Ten přinesl hned ze startu tři ztracená podání, z toho dvě na straně Halepové. Mezi prsty začal světové jedničce duel definitivně protékat v páté hře, kdy ztratila Rumunka podání čistou hrou. Bertensová v následující hře odvrátila dva brejkboly a o dvě hry později celé finále na servisu zakončila.

„Neměla jsem prostor být nervózní, spíše jsem byla hrozně unavená,“ usmívala se po výhře 2:6, 7:6(6) a 6:2 čerstvá šampionka na tiskové konferenci. „Bylo to opravdu hodně těžké utkání. Poté, co jsem získala druhý set, jsem ale věděla, že stát se může cokoliv,“ přiznala, že ji obrat v dramatické zkrácené hře takříkajíc nakopl.

Bertensová vítězstvím nad Halepovou ještě více natáhla svou úctyhodnou šňůru nyní již osmi vítězných zápasů v řadě proti soupeřkám z elitní desítky žebříčku. Semifinálová přemožitelka Petry Kvitové si s českou jedničkou poradila také na předešlém turnaji v Montréalu, kde vyzrála i na Karolínu Plíškovou.

„Věděla jsem, že musím hrát agresivně, Simona se ale umí skvěle pohybovat, takže jsem si nebyla jistá, zda to bude stačit. Ve druhém setu se má hra zlepšila, dokázala jsem lépe atakovat její podání a dostávat se trochu blíže k síti,“ pochvalovala si majitelka nyní již šesti singlových trofejí z okruhu WTA vzestupný výkon.

„Získat takový titul, navíc první na tvrdém povrchu a v zápase proti světové jedničce, je opravdu úžasné,“ libovala si hráčka, která může být i „černým koněm“ nadcházejícího US Open.

Western & Southern Open, Cincinnati (ženy, USA, 2 874 299 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Simona Halepová (ROU, 1.) – Kiki Bertensová (NED, 17.) 6:2, 6:7(6), 2:6