Jen tři výhry od Roland Garros? Můj imunitní systém není normální, míní Thiem

- Tomáš Macák

Na „své“ antuce zářil. V rámci pařížského grandslamu dokráčel až do finále. Jenže to bylo pomyslným vrcholem horské dráhy. Po odletu z francouzské metropole to jde s Dominicem Thiemem jen z kopce. Výsledkem jsou od majoru na oranžové drti jen tři výhry. Tuto statistiku nemohl vylepšit tento týden v Cincinnati kvůli nemoci. „V současné chvíli je moje imunita hodně oslabená,“ říká mladý Rakušan.

Nejvýraznějším podtrhnutím špatného období pro něj byla porážka na domácí půdě v Kitzbühelu se Slovákem Matějem Kližanem.

Trable však nezůstaly jen na kurtech. Zdravotní problémy Dominica Thiema donutily vzdát možnost bojovat o prestižní triumf v Cincinnati. 

Rakušan zápolil s mírnou horečkou, bolestí v krku a kašlem. „Je to normální nemoc,“ popisoval Thiem pro web Tennisworld. Jako jeden z možných faktorů vidí takzvaný jet leg. „Je lepší přeskočit turnaj a začít ladit formu na US Open," vysvětloval čtyřiadvacetiletý hráč. 

„Tato nemoc je známkou toho, že můj imunitní systém není úplně tak normální. Po Paříži se nedařilo nic,“ vykládal Thiem a zpětně litoval svého programu po zmíněné velkolepé grandslamové akci. „Rozhodně jsem udělal chybu. Myslím tím to, že hrát hned v Halle rozhodně nebylo ideální, ale stejně, měl bych se s tím normálně vyrovnat,“ pokračovala světová osmička.

Na německém pažitu ještě Thiem vyloženě nepropadl, neboť postoupil aspoň mezi nejlepší šestnáctku hráčů. Vyhořel však na hlavním travnatém jevišti ve Wimbledonu v úvodním kole. Konkrétně na Marcosovi Baghdatisovi.

Sebevědomí si pak lehce vylepšil na antuce v Hamburgu, kde se ocitl ve čtvrtfinále.

Následovalo však již uvedené domácí zklamání proti Kližanovi, které bylo jen umocněno porážkou na úvod masters podniku v Torontu, o kterou se postaral Stefanos Tsitsipas. Ten i díky této výhře nabral dostatek sebevědomí pro to, aby všechny překvapil svojí účastí ve finále, kde nestačil na Rafaela Nadala.

„Všechno, co se mělo pokazit, se pokazilo. Ano, je to jen sport, musím to přijmout,“ podotkl Dominic Thiem.

Žádné skepsi však tenista, který tvoří pár s Kristinou Mladenovicovou, nepodléhá. „Věřím, že když se v následujících pěti dnech uzdravím, a budu tak mít týden na přípravu před newyorkským grandslamem, tak na něm můžu hrát dobrý tenis,“ burcoval se Thiem. „Protože opravdu tak rychle nezapomínám, jak se má tenis hrát,“ ujišťuje druhým dechem vítěz deseti titulů na okruhu ATP své příznivce.

Představení ve Flushing Meadows ukáže, zda bude mít krize delšího trvání, nebo bude herní výpadek zapomenut v kontextu úspěšného tažení americkým majorem.