Berdych s nostalgií zavzpomínal na daviscupové zážitky. Teď bude všechno pryč, napsal tenista

- Tomáš Macák

V rámci soubojů o salátovou mísu zažil nejsladší okamžiky kariéry. V roce 2012 spolu s Radkem Štěpánkem vybojovali vysněný titul před našlapanou pražskou O2 Arenou. O rok později triumf v Davis Cupu dokonce obhájili. Nově odhlasovaná reforma tradiční značky nenechala Tomáše Berdycha klidným. „Týmová soutěž po 100 letech přestala existovat,“ uvedl v příspěvku dvaatřicetiletý tenista. Rozhořčení ale nezůstalo pouze v Česku.

Byly to opojné okamžiky, na které se bude vzpomínat ještě hodně dlouho. Vyhrát prestižní Davis Cup před domácím publikem je pro tenistu něco, co ho bez ohledu na velké úspěchy na jiných monstrózních akcích v kalendáři ATP hřeje po celý život.

Tomáš Berdych a spol. si mohli tyto chvíle vychutnat hned dvakrát.

Po kongresu Mezinárodní tenisové federace v Orlandu se ale Davis Cup překope od základů.

Česká tenisová veřejnost tuto reformu nese s velkou nevolí. A to včetně Berdycha. Ten v návaznosti na chystané inovace zveřejnil příspěvek na svém twitterovém profilu. „Jsem rád, že mám ve sbírce dva malé poháry, protože týmová soutěž po 100 letech přestala existovat. Nedá se zapomenout na emoce a podporu skvělých fanoušků v Praze, Ostravě, Brně… všude, kde jsme hráli. Díky!“

Vše česká jednička doprovodila hashtagem #RIPDavisCup na znamení toho, že tato soutěž de facto zemřela.

Momentálně 68. tenista světa vyrukoval i s verzí pro anglicky mluvící fanoušky, ve které rovněž připomínal skvělé momenty, které mohl prožívat před domácím publikem. „Všechno nyní bude pryč,“ připomněl Berdych na závěr.

Smutek nad změnami zhmotnila v příspěvek na sociálních sítích také americká hráčka CoCo Vandewegheová. „Smutné zprávy a zklamání pro Davis Cup, a předpokládám, že brzy i pro Fed Cup. Ať už šlo o domácí či venkovní los, reprezentovat vaši zemi na obou místech a hrát pro vaše spoluhráče je to, na čem je to celé postavené. Tento krok ITF postrádá smysl,“ vyjádřila své pocity rodačka z New Yorku.

Dění ve světě bílého sportu tradičně glosuje také Judy Murray, skotská trenérka a matka bývalé světové jedničky Andyho Murrayho. K reakci na novinky v rámci Davis Cupu ale nepotřebovala ani slova, stačil jen plačící emotikon a obrázek náhrobku, na kterém je napsáno „zde odpočívá Davis Cup“. Vše bylo doplněno letopočtem 1900 až 2018, což mělo symbolizovat 118 let života týmové soutěže.