Z hráče trenérem. Marek Michalička ukončil kariéru

- Daniel Kubelka

Veliké překvapení. Tak se může pro všechny tenisové fanoušky jevit krok, ke kterému se odhodlal devětadvacetiletý Marek Michalička. V sezoně, kdy se dočkal největších úspěchů své kariéry, když si poprvé v životě zahrál v kvalifikaci Wimbledonu a také dosáhl na semifinále ostravského challengeru, se rozhodl ukončit svou hráčskou kariéru.

„Rozhodl jsem se, že spíše než-li přeruším, tak kariéru ukončím. Neříkám, že si ještě nikdy nezahraji na turnaji, ale v tuto chvíli je to pro mě asi ta nejlepší volba,“ začal Michalička s rozkrýváním důvodů, proč už ho na turnajích v roli hráče neuvidíme.

„Dostal jsem nabídku jít dělat asistenta trenéra na univerzitu v Oklahoma state. Zvažoval jsem to ze všech různých pohledů. Samozřejmě mě to mrzí, že turnaje hrát nebudu. Je to moc hezký život, užívám si to. Ale není to jednoduché,“ uvedl pražský rodák s tím, že ačkoliv miluje atmosféru tenisových turnajů, ne vždy je vše ideální.

Vítěz jedenácti singlových a stejného počtu deblových trofejí na turnajích futures má k cestě za oceán ještě jednu silnou záminku. Ze Spojených států totiž pochází také jeho žena Vanessa. Budou se tak oba manželé vídat přeci jen o něco častěji než tomu bylo doposud? „To je trochu složitější. Budeme asi každý někde trochu jinde. Do budoucna je to ale přeci jen o něco blíž než teď. Nějaký čas v roce ale spolu určitě strávíme.“

Michalička odehrál svůj možná poslední zápas kariéry v Praze na Štvanici, jak však ale vzápětí dodává, ještě by mohl nastoupil na srpnových turnajích v Liberci a v Trnavě. „Doufám, že to nebylo úplně naposledy. Nerad bych se loučil takovým zápasem, jaký byl tady v Praze (Michalička prohrál společně s Liborem Salabou semifinále čtyřhry s dvojicí Arguello, Peralta výsledkem 4:6 a 0:6). Záleží to víceméně na tom, kdy dostanu víza, od toho se bude vše odvíjet. Pokud se to vše stihne, měl bych nastoupit koncem srpna. Ještě možná odehraju turnaje v Liberci a v Trnavě a pak už asi zamířím za oceán,“ naznačil Michalička, že ještě měsíc bychom ho mohli vídat na tenisových dvorcích v roli aktivního hráče.

Mezi největší úspěchy své bohaté kariéry řadí sympaťák z Prahy letošní vítězný zápas z ostravského challengeru, kde porazil bývalou světovou osmičku Janka Tipsareviće! Bude to jedno z těch utkání, o kterém bude v budoucnu vyprávět svým dětem?

„Byl to pro mě obrovský zážitek si s takovým hráčem byť jen zahrát. Ve své kariéře to řadím asi nejvýše,“ uvedl Michalička, že na třísetovou bitvu se srbským tenistou asi jen tak nezapomene.