WTA

Za peníze Tě vyměním. Bývalou jedničku postihl netradiční trest

- Radek Štohl

Neobvyklý trest dostala Šuaj Pcheng. Bývalá první tenistka čtyřhry se před loňským Wimbledonem snažila "zbavit" nahlášené parťačky do deblu a to také pomocí finančního obnosu. Za neúspěšný pokus se Číňanka na kurtech neobjeví minimálně čtvrt roku.

Dvaatřicetiletá tenistka se ve wimbledonské čtyřhře 2017 měla představit s Alison Van Uytvanckovou. Po uzavření prihlášek si však své rozhodnutí rozmyslela a snažila se celou záležitost obejít.

Svoji belgickou parťačku se pokoušela přesvědčit, aby se z turnaje odhlásila, čímž by sama Šuaj Pcheng mohla získat jinou kolegyni. 

Van Uytvancková ale na její požadavek, který měl zahrnovat finanční kompenzaci, nereagovala kladně. Pár se nakonec třetího grandslamu sezóny nezúčastnil kvůli čínské tenistce.

Ta po více než roce od TIU (Jednotka pro bezúhonnost) dostala pokutu 10 000 amerických dolarů (okolo 220 000 korun) a také půlroční zákaz hraní. Oba tresty jsou s podmínkou, která je poloviční. Aktuálně dvaáctá deblistka světa tak do turnajů může naskočit nejdříve 8. listopadu.

Šuaj Pcheng se kromě prvního místa světa dočkala 21 titulů ve čtyřhře, na začátku uplynulé sezóny startovala s Anderou Hlaváčkou, se kterou vybojovaly finále Australian Open.