Nehrajete jen za sebe, ale za celou zemi, oceňuje Williamsová olympijské turnaje

- Jan Vojkůvka, foto: Pavel Lebeda

Mnozí odmítají jet na olympijské hry z nejrůznějších důvodů. Ani na okamžik o podobném scénáři však neuvažovala jedna z nejlepších ženských tenistek historie, Serena Williamsová, pro níž je olympijský turnaj svátkem v tenisovém kalendáři.

Pro Serenu Williamsovou jsou olympijské hry speciálním turnajem a oproti mnohým ho považuje za vrchol sezony. Samozřejmě, útočit na grandslamové tituly či triumfy na dalších podnicích je náplní její kariéry, ale pokud se řekne olympiáda, Sereně se v očích zableskne.

Světová jednička a vítězka nedávného Wimbledonu se chystá na své čtvrté olympijské hry. Zkušenosti a úspěchy nasbírala prozatím na olympiádách v Sydney, Pekingu a Londýně, kde také získala svou jedinou zlatou medaili ve dvouhře. Ve čtyřhře získala se svou sestou Venus tři zlaté medaile na všech hrách, na kterých startovala. A v Riu bude útočit na zkompletování hattricku z let 2008, 2012 a 2016.

„Vyhrát na olympiádě je speciální pocit. Nehrajete pouze za sebe, ale hrajete za svou zemi a v tu chvíli se stanete velmi hrdí na to, odkud pocházíte,“ usmívá se Williamsová v rozhovoru pro kampaň Defy Labels.

Dvaadvacetinásobná vítězka grandslamových turnajů oceňuje zejména globální spojení sportů na jednom místě, což bere jako největší argument pro další generace, aby se pokusili něčeho na sportovním poli dosáhnout. „Olympiáda je místo, kde můžete bojovat proti nejlepším z nejlepších z celého světa,“ podotýká.

Sama Williamsová, která se na ženském okruhu pohybuje od roku 1997 zároveň zůstává i přes obrovské úspěchy skromná a váží si každého úspěchu na každém turnaji, jako by měl být její první nebo poslední. Zlatým medailím z olympijských her pak dává čestné místo ve své sbírce. „Osobně jsem si nikdy nemyslela, že bych došla tak daleko,“ dodává. Rozšíří svou sbírku čtyř zlatých po turnaji v Riu?