Senzace sedmnáctileté Srbky! Svou první účast v hlavní soutěži přetavila v zápis do historie

- Jan Vojkůvka

Turnaj WTA v Moskvě přinesl zajímavé střetnutí dvou tenistek, které patří k vycházející generaci elitních hráček. Na jedné straně sedmnáctiletá Olga Danilovičová, na straně druhé stejně stará Anastasia Potapovová. A v jednom z nejmladších finále historie se zapsala Danilovičová do dějin ženského tenisu.

Finálový souboj mezi Danilovičovou a Potapovovou byl nejmladším od roku 2005, kdy v Tokiu triumfovala Nicole Vaidišová nad Tatjanou Golovinovou. Tentokrát v Moskvě se radovala Srbka Olga Danilovičová, jež domácí soupeřku zdolala po setech 7:5, 6:7(1), 6:4. Ta navíc hrála vůbec poprvé v životě hlavní soutěž na turnaji WTA!

Zároveň se stala první tenistkou, která se narodila v roce 2001 a získala titul na okruhu WTA. Do dějin se však zapsala také svou senzační cestou až za trofejí. Jako první hráčka v historii totiž dosáhla na triumf poté, co vypadla v kvalifikaci a do hlavní soutěže se dostala jako lucky loser.

Ještě nikdy se na ženském okruhu nestalo, aby šťastná poražená dokráčela až k celkovému prvenství. A Danilovičové se to podařilo, ačkoliv ve finále kvalifikace prohrála se Španělkou Paulou Badosaovou. To však domácí tenistku nezastavilo a v hlavní soutěži, kam se se štěstím dostala, následně vyřadila Karolínu Schmiedlovou, Kaiu Kanepiovou, Julii Görgesovou, Aljaksandru Sasnovičovou a ve finále již zmíněnou Potapovovou.

Aktuálně až 187. hráčka světa se navíc díky vítězství posune ve světovém žebříčku na 112. pozici a bude moci útočit na elitní stovku.