Hlaváčková odletěla do Ria. Je to krásný pocit být součástí týmu, říká

- Daniel Kubelka, foto Pavel Lebeda

Česká olympijská výprava odletěla do Ria! Blížících se letních her se zúčastní také Andrea Hlaváčková, která bude v Brazílii společně s Lucií Hradeckou obhajovat stříbrné medaile. Její deblová parťačka však laboruje se zraněním a tak se plzeňská rodačka vydala na dlouhou cestu sama.

„Zranění Lucky mě zarazilo. Snad si ale odpočine a všechno bude v pohodě. Do pátku má prý volno, potom začne zlehka trénovat,“ popsala Hlaváčková, jak vypadá zdravotní stav její partnerky pro deblovou soutěž v Riu a pokračovala. „Nemůže pořádně servírovat, takže je to co se týče našich tréninků trochu složitější, možná jí bude trochu tréninků chybět. Já ale jedu do Ria napřed. Chci být připravená, abych co nejvíce pomohla týmu,“ dodala Hlaváčková s tím, že Lucie Hradecká odletí do Brazíli v neděli.

Pro stříbrnou olympijskou medailistku nebude cesta do Brazílie první návštěvou jihoamerického kontinentu. „Už jsem tu byla na juniorské soutěži, nebylo to ale přímo v Riu, nýbrž v Sao Paulu. V jižní Americe jsem ale jinak dlouho nebyla,“ zavzpomínala devětadvacetiletá hráčka na svou poslední návštěvu tohoto kontinentu.

Co od Brazílie a letní olympiády konané v zemi proslavené známým karnevalem či slavnou pláží Copacabana jedna z českých medailových nadějí očekává? „Vůbec si to zatím nedovedu představit. Je to hodně specifická země. Lidé jsou tam veselí a přátelští. Věřím, že to bude zábavná olympiáda,“ popsala naše tenistka s tím, jak se na olympiádu těší, ale zároveň jede do země pro ní nepříliš známou. „Londýn byl pro nás hodně známý. Hrálo se ve Wimbledonu a tam jsme jako doma. Právě proto chci letět do Ria s předstihem.“

Zatímco do Brazílie odletěla Hlaváčková dokonale připravena, cesta před čtyřmi lety do Londýna neprobíhala úplně podle plánu. „Bylo to jiné. Já jsem tam přiletěla z jiného turnaje. Bez tašky, bez oblečení. A najednou jsem byla součástí týmu,“ popsala svou premiéru pod pěti kruhy známá deblistka.

Jak však vzápětí dodává, nyní je situace úplně jiná. „Díky medaili z Londýna jsme součástí týmu poslední čtyři roky. Jsme neustále v kontaktu s olympijským výborem., zajímáme se o jeho aktivity. Cena olympiády pro nás i tím ještě vzrostla. Obětovaly jsme spoustu týdnů a dřely jsme, abychom se tam dostaly. Je to krásný pocit,“ popsala s upřímnou radostí česká tenistka, jak ráda je součástí české olympijské výpravy do Ria.

Cestování a navíc takhle daleké a na dlouhou dobu, to se neobejde bez dlouhých příprav a s tím nezbytným balením. Co si vůbec bere Andrea Hlaváčková do Brazílie? „Vždy vozím doplňky stravy a všechno možné tenisové oblečení. Ve finále nám ale vždy stačí jen triko, trenky a ponožky. Je toho ale hodně.“

Nedílnou součástí každé olympijské výpravy je také její vlajkonoš, nejdůležitější člen zahájení každé olympiády. Jak si s volbou poradila právě naše deblová specialistka? „Trochu jsem se nad tím zamýšlela, když jsem vybírala jméno. Snažila jsem se vybrat někoho, pro koho je olympiáda středobod kariéry a života. Proto jsem vybrala někoho z atletů, protože pro ně je olympiáda nejvíc. Ale mohla jsem klidně hlasovat i pro sebe. (smích).“