Fed Cup: Češky budou v příštím roce čelit nepříjemným Rumunkám

- Radek Štohl

Nadcházející ročník Fed Cupu byl rozlosovaný. České tenistky budou v prvním kole příští sezóny hostit Rumunky, které se můžou opřít o světovou jedničku Simonu Halepovou. Rozhodl o tom úterní dopolední los, ten se konal v Londýně.

Poslední sezóny v ženské týmové soutěži patří právě Češkám. Od roku 2011 se pouze dvakrát musely sklonit před uměním svých protihráček, jinak si za dané období připsaly pět triumfů a letošní postup do finále, ve kterém se na domácí půdě utkají s Američankami.

Než však začne listopadová bitva o titul, tak více než čtvrt roku před ní se výběr okolo Petra Pály dozvěděl jméno soupeřek pro úvodní kolo sezóny 2019. A do něho české hráčky vstoupí proti Rumunsku.

Aktuálně osmý tým žebříčku Fed Cupu bude spoléhat na první tenistku dvouhry Simonu Halepovou, která se na nejvyšším vrcholu ocitá od 26. února letošního roku.

Druhou nejlépe postavenou Rumunkou je Mihaela Buzarnescuová (24.). O třicet míst za Buzarnescuovou se nachází Sorana Cirsteaová (54.), tu následují Irina-Camelia Beguová (56.) a Monica Niculescuová (60.).

Češky budou mít v prvním kole výhodu domácího prostředí. Tu získali jako finalistky letošního ročníku, stejně jako tým Spojených Států. Nové pravidlo je zavedeno právě od nadcházející sezóny.

„Rádi využíváme nového pravidla o možnosti vybrat si pro první kolo domácí utkání," nechal se pro česká média slyšet Miroslav Černošek, majitel agentury Česká sportovní, která utkání Fed Cupu organizačně a marketingově zajišťuje.

„Speciálně v případě silných a atraktivních Rumunek se to hodí dvojnásob. O místě utkání ještě není rozhodnuto, vše musíme probrat s Mezinárodní tenisovou federací, ale je jasné, že to bude některá z velkých hal," dodal Černošek.

Zápasy úvodního kola jsou na programy 9. a 10. února 2019.