Kritické čtvrtletí. Počet zápasů podezřelých z manipulace výrazně stoupl

- Jan Vojkůvka

Světový tenis prožil jedno z nejkritičtějších období vlastní integrity. Podle vyjádření TIU, jež se zaměřuje na boj s korupcí, stoupl mezi dubnem a červnem tohoto roku počet zápasů podezřelých z manipulace na 86. To je téměř o polovinu více, než tomu bylo v letech 2015 až 2017, kdy bylo vyšetřování v průměru 60 zápasů za čtvrtletí.

Nárůst zápasů, při nichž se vyšetřuje možné korupční jednání a ovlivňování, je však způsoben také mnohem větším rozsahem pokrytí tenisových turnajů všech kategorií. „Nárůst v roce 2018 je zejména výsledkem mnohem rozsáhlejšího monitoringu, který jsme zavedli skrz naše nové memorandum,“ vysvětluje zpráva TIU.

Mezi podezřelými zápasy se vyskytuje jeden zápas z grandslamového turnaje. Zapojeni v něm byli Španělé David Marrero a Fernando Verdasco, Argentinec Leonardo Mayer a Portugalec Joao Sousa.

„Byl jsem informován o podezřelé aktivitě sázkařů během našeho zápasu čtyřhry ve Wimbledonu,“ přiznal Verdasco na svém Twitteru. „Plně podporuji práci TIU. Náš sport musí mít plnou integritu a transparentnost a nikdy nesmí být kompromitován.“

Problémy nastaly také v týmových soutěžích. Po jednom podezřelém utkání TIU registruje v Davis Cupu i Fed Cupu. Čtyři duely byly či jsou vyšetřovány z okruhu ATP, dva z okruhu WTA. Ke 14 podezřením došlo na challengerech, 56 střetnutí muselo být vyšetřování na mužských futurech a osm na ženském ITF.