Boj o přežití. Udělejte něco s pravidly! zlobí se Isner s Andersonem

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Chvílemi se to až těžko dalo sledovat. John Isner s Kevinem Andersonem se po víc než šesti hodinách tenisu plahočili po kurtu a každou chvíli se zdálo, jako když jeden z nich zkolabuje. „Pravidla by se měla změnit. Tohle se nelíbí fanouškům a ohrožuje to naše zdraví,“ shodli se oba semifinalisté poté, co Anderson vyhrál 7:6(6), 6:7(5), 6:7(9), 6:4 a 26:24.

Velkou radost měli v pátek nejspíš asi jen přepisovači rekordů – zápas Andersona s Isnerem se totiž hrál 6 hodin a 36 minut, čímž se stal bezkonkurenčně nejdelším semifinále, které kdy Wimbledon viděl.

O poznání méně nadšení byli z předlouhého zápasu hlavní dva aktéři. „Cítím se opravdu strašně. Moje levá pata mě k smrti bolí a na druhé noze mám odporný puchýř,“ začal pozápasovou tiskovku John Isner.

Evidentně už z něj v té chvíli opadl adrenalin, který bolest během zápasu zaháněl. Oči zarudlé únavou si schovával pod kšiltovkou a z posledních sil odpovídal na dotazy novinářů.

To vítěz zápasu Anderson se díky postupu do finále cítil o poznání lépe, ani on ale příliš pozitivních slov po rekordně dlouhém boji nenašel. „Nohy mě bolí, jsou jako želé a celé nateklé,“ povzdechl si jihoafrický tenista. Bylo mu totiž jasné, že po předlouhém zápase během 40 hodin těžko zregeneruje na nedělní finále.

Hned nato Anderson důrazně podotkl, že pravidla pátých setů na Wimbledonu by se měla změnit. „Tohle už není normální. Jde o zdraví a o to, kdo přežije,“ řekl. „Nevidím důvod, proč by se v rozhodujících setech nemohly hrát tiebreaky jako třeba na US Open,“ pokračoval Anderson.

„Je to těžké hrát před diváky, kteří už evidentně chtějí, aby jeden z vás zápas ukončil. Aby konečně začal zápas Nadala s Djokovičem. A já jim rozumím,“ upozornil na související problém, kdy se druhé semifinále obou jmenovaných začalo hrát až v osm večer a jeho část se musela přesunout na sobotu.

Po změnách pravidel volal i Isner, který před osmi lety na stejném místě zažil vůbec nejdelší zápas tenisové historie. Utkání druhého kola proti Francouzovi Mahutovi vyhrál 70:68 v pátém setu. Tehdy se hrálo přes 11 hodin, zápas byl ale rozdělen do tří dnů.

„Podle mě by bylo dobrým kompromisem, kdyby se v pátém setu hrálo maximálně do stavu 12:12 a pak případně rozhodl tiebreak,“ navrhoval znavený Isner. „Současná pravidla už jsou v tomhle zpátečnická,“ doplnil.

Těžko ale odhadnout, jestli na konzervativním Wimbledonu bude vůle k tomu pravidlo pátých setů změnit. Obzvláště když je k tomu nedonutil ani jedenáctihodinový zápas Isnera před osmi lety.