ITF v Praze: Špatný den Češek, uspěla jen Allertová

- Jan Vojkůvka

Déšť, jenž narušil úterní program na pražské Štvanici, poměrně zvýšil počet zápasů na ženském turnaji ITF, který se v Praze koná souběžně s mužským challengerem. Ve zbývajících zápasech prvního kola dvouhry se na dvorce postaví hned osm českých hráček, včetně druhé nasazené Denisy Allertové, která obhajuje z minulé sezony finále. Bohaté zastoupení má česká tenisová škola i ve čtyřhře.

Ještě před startem samotného programu přišel štvanický turnaj o Lucii Hradeckou, která se odhlásila z dvouhry i čtyřhry kvůli problémům s nataženým břišním svalem.

Malečková nezvládla dohrávku

Smolné vyvrcholení měl dohrávaný zápas Jesiky Malečkové s Ruskou Jelizavetou Kuličkovovou. Sedmá nasazená ruská tenistka dokázala dokonale využít toho, že kvůli počasí bylo její utkání za nepříznivého stavu 4:6, 0:1 v úterý přerušeno a ve středeční dohrávce nedala české tenistce prakticky žádnou šanci na úspěch. Dohrávku vyhrála v poměru gemů 12:4.

Malečková sice vstoupila do dnešní dohrávky s výhodou brejku a vedla 2:0, jenže Kuličkovová svou soupeřku v následujících čtyřech gemech hned dvakrát obrala o podání a převzala otěže zápasu. Malečková sice dokázala v sedmém gemu získat ztracené podání zpět, nicméně Kuličkovová svou příležitost již nepustila, v osmé hře opět soupeřku brejkla a zvítězila 6:3. Ve třetím setu se už česká tenistka nedokázala na returnu prosadit a to i přes fakt, že si vypracovala čtyři brejkboly. Kuličkovová naopak dva ze svých šesti brejkbolů využila a vyhrála hladce 6:2.

S turnajem se loučí také na divokou kartu startující Karolína Muchová, která prohrála s pátou nasazenou Ukrajinkou Kozlovovou 2:6, 4:6. Po nezvládnutém prvním setu se Muchová dokázala v druhé sadě prosazovat na returnu, ale vždy pouze doháněla nabrané manko. Napřed vyrovnala po úspěšném brejku na 1:1 a vzápětí na 2:2 a poté na 3:3. Kozlovová však využila horšího servisu české hráčky a v sedmé hře počtvrté ve druhém setu prorazila Muchové podání, tentokrát navíc svou výhodu potvrdila i při vlastním servisu, který ji v prvních třech vlastních gemech oproti první sadě odešel.

Na další brejk už Muchová odpověď nenašla, prohrávala 3:5 a poprvé si ve druhém dějství podržela servis. Jenže v desátém gemu už byla na returnu poměrně bezzubá a Ukrajinka v pohodě zápas dopodávala.

Martincová i Heinová hladce prohrály

Divokou kartu od organizátorů obdržela pro pražský turnaj Simona Heinová, které se však návrat na dvorce stále nedaří. Od turnaje v Přerově, kde vyhrála jeden kvalifikační zápas, prohrála třikrát v řadě. Tentokrát však vyfasovala hodně náročnou soupeřku v podobě čtvrté nasazené Němky Cariny Witthoeftové. Proti favorizované soupeřce si neudržela ani jednou servis a pouze dva brejky na returnu ji uchránily od schytání dvou kanárů. Heinová podlehla německé tenistce dvakrát 1:6.

Nepovedený zápas má za sebou i Tereza Martincová. Ta si proti Francouzce Hesseové udržela jen dvakrát servis a prohrála 1:6, 5:7. Do prvního setu vstoupila sice udrženým podáním, ale následně prohrála šest gemů v řadě. Ve druhém setu zahájila skvěle, brejkem, který následně potvrdila a znovu prorazila soupeřce podání. Vedení 3:0 ale dlouho nevydrželo. Už ve čtvrtém gemu si Hesseová vzala jedno ztracené podání zpět a druhý brejk stáhla v osmém gemu. Martincová se už k dalšímu úspěchu na returnu nedostala a ve dvanáctém gemu ztratila opět podání, čímž Hesseová zakončila utkání.

Hlaváčková ztratila vedení 6:4 a 3:1

Těžkou porážku si z prvního kola odnáší Andrea Hlaváčková, která obdržela na turnaj divokou kartu a zahrála si s další divokou kartou hlavní soutěže Polkou Katarzynou Piterovou.

První set zvládla Hlaváčková dobře, vedla 4:1, a ač se dostala do mírných obtíží, dotáhla sadu k vítězství 6:4. Druhý set dopadl stejným výsledkem, akorát v opačném gardu. Česká tenistka se sice ujala vedení 2:0 a následně 3:1, ale v šestém gemu o výhodu brejku přišla a byla to Piterová, kdo nakonec získal rozhodující brejk. V desáté hře se Polka na returnu dostala k setbolu a využila ho.

Rozhodující sada už Hlaváčkové hrubě nevyšla. Polská členka třetí světové stovky se s dvěma brejky v kapse dostala do jasného vedení 5:0 a Hlaváčkové až za tohoto stavu povolila udržet si servis. Po výhře 6:1 tak postupuje do dalšího kola.


Rozhovor s Barborou Krejčíkovou 


Rozhovor s Renatou Voráčovou 


Rozhovor se Simonou Heinovou 


Rozhovor s Rebeccou Šrámkovou 


Rozhovor s Žovincovou a Šumovou 


Rozhovor s Terezou Martincovou 

1. kolo dvouhry
JESIKA MALEČKOVÁ - Jelizaveta Kuličkovová (RUS, 7) 6:4, 3:6, 2:6
Martina Di Giuseppeová (ITA, LL)  - Rebecca Šrámková (SVK, Q) 7:6 (3), 3:6, 2:6
Sara Sorribesová Tormová (ESP) - Antonia Lottnerová (GER, Q) 4:6, 3:6
Katěryna Kozlovová (UKR, 5) - KAROLÍNA MUCHOVÁ (WC) 6:2, 6:4
SIMONA HEINOVÁ (WC) - Carina Withoeftová (GER, 4) 1:6, 1:6
Maria-Teresa Torro-Florová (ESP) - DENISA ALLERTOVÁ (2) 2:6, 3:6
Mona Barthelová (GER, 1) - Anastasja Komardinová (RUS, Q) 6:1, 6:4
Jekatěrina Alexandrovová (RUS, Q) - Ons Jabeurová (TUN) 6:2, 6:1
Jevgenija Rodinová (RUS) - Virginie Razzanová (FRA)
Katarzyna Piterová (POL, WC) - ANDREA HLAVÁČKOVÁ (WC) 4:6, 6:4, 6:1
TEREZA MARTINCOVÁ - Amandine Hesseová (FRA) 1:6, 5:7
Rebecca Petersonová (SWE) - PETRA CETKOVSKÁ 6:4, 6:2

1. kolo čtyřhry
ŠUMOVÁ, ŽOVINCOVÁ (WC) - Schuursová (NED), VORÁČOVÁ (2) 6:3, 2:6, 5:10
KUNČÍKOVÁ, STUCHLÁ (3) - Pribylovová (RUS), Yurtkuranová (TUR)
Jančuková (UKR), Komardinová (RUS) - Burgerová (NED), VAŇKOVÁ
Burgičová Bučková (BIH), Garciaová Perezová (ESP) - MALEČKOVÁ, PŘÁDOVÁ
Solerová-Espinosová, Sorribesová (ESP) - KREJČÍKOVÁ, Lottnerová (GER)

Advantage Cars Prague Open 2016 den po dni

26.7.2016 ITF v Praze: Program narušil déšť. Kolodziejová vypadla v kvalifikaci, Krejčíková v prvním kole
25.7.2016 ITF v Praze: Češkám se nedařilo, kvalifikací prošla pouze Kolodziejová
24.7.2016 ITF v Praze: Z postupu do dalšího kola kvalifikace se raduje pět Češek