Devět statečných vybojovalo druhý týden Wimbledonu. Kteří Češi budou hrát o úspěch?

- Jan Vojkůvka

Projít grandslamovým turnajem do druhého týdne je samo o sobě velkým úspěchem. Zatímco špetka vyvolených sní o tom, že bude bojovat o celková prvenství, mnoho dalších své ambice upínají právě ke druhému týdnu, který je zárukou vysoké kvality a špičkové formy. Kteří Češi budou od pondělí ve Wimbledonu hrát o další výhry a úspěchy?

Nejvíce nadějí se upínalo k ženské části turnaje, přesto přednost dostanou muži. Respektive jeden muž. Jiří Veselý se stal velmi příjemným turnajovým překvapením, když zvládl hned tři zápasy a vybojoval si možnost vyzvat v osmifinále Rafaela Nadala.

Hráč, kterého brzdila špatná forma i zdravotní problémy, a jenž zvažoval předčasný konec sezony, byl jediným českým singlistou v soutěži. Zatím však supluje Tomáše Berdycha, loňského semifinalistu, na jedničku. A každá další výhra, s níž se už příliš nepočítá, by byla doslova životním úspěchem. Osmifinále je totiž grandslamovým maximem českého tenisty.

Jak již bylo zmíněno, hlavní ambice měl český tenis mezi ženami. Velký šok přišel však hned v prvním kole, kdy spolufavoritka Wimbledonu Petra Kvitová nečekaně prohrála. Přesto o osmifinále usilovaly hned čtyři ženy. Postoupit se ale podařilo nakonec jen Karolíně Plíškové, která utekla hrobníkovi z lopaty a otočila duel s Rumunkou Buzarnescuovou.

Plíšková tak dál vylepšuje své osobní wimbledonské maximum a o čtvrtfinále si zahraje s Kiki Bertensovou.

Naštěstí je tu také ženská čtyřhra a v ní hned sedm Češek, které se představí v osmifinále. Jistotou ale zároveň je, že přinejmenším dvě z nich skončí před branami čtvrtfinále, a zároveň, že minimálně dvě postoupí.

Pařížské šampionky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková v osmifinále vyzvou Lucii Hradeckou, jež hraje po boku Tchajwanky Su-wej Sie. Další jistou vyřazenou Češku přinese zápas mezi Bethanií Mattekovou-Sandsovou a Lucií Šafářovou proti Andree Sestini Hlaváčkové a Barboře Strýcové.

A k vidění bude i veteránka Květa Peschkeová, jež se společně s Američankou Nicole Melicharovou postaví proti Elise Mertensové a Demi Schuursové.

Peschkeová a Sestini Hlaváčková pak budou hrát během druhého týdne také smíšenou čtyřhru, v níž je čeká už v pondělí druhé kolo.