Zastaví ho někdo? Federer proplouvá Wimbledonem s unikátní šňůrou

- Jan Vojkůvka

Švýcarský tenista se na trávě cítí jako ryba ve vodě. Jinak se snad jeho putování letošním Wimbledonem ani nedá nazvat. Roger Federer ve třech zápasech vyhrál všech devět setů a nečelil ani jednomu brejkbolu! A to už je statistika, která rozhodně něco znamená.

Nejen, že Federer vyhrál společně s minulým ročníkem už 29 setů v řadě. Ještě víc prokazuje svou wimbledonskou dominanci při svém podání. Ostatně, čísla hovoří za vše.

Federer v zápasech proti Lajovičovi, Lackovi a Struffovi, odservíroval 41 gemů. Celkem ho hry uvedl 197 podání, při nichž ztratil pouhopouhých 34 fiftýnů, z toho 3 byly dvojchyby. A co je zásadnější? Nečelil během všech 41 odservírovaných gemů ani jednomu brejkbolu. A to není vše, dokonce v All England Clubu stanovil rekord, když získal 35 fiftýnů při vlastním podání v řadě!

Správnou námitkou by nejspíš mohlo být, že ještě nenarazil na soupeře, který by byl skutečnou jeho prověrkou. Nicméně i tak jeho bilance na servisu budí víc než jen pouhý respekt. A 29 získaných setů v řadě je jen pomyslným podržítkem výjimečnosti, kterou Federer Wimbledonu přináší.

Dalším soupeřem obhájce titulu na anglickém pažitu bude v pondělí Francouz Adrian Mannarino, tedy hráč, který v minulé sezoně dokázal Federera o jednu sadu obrat v Basileji. Dosáhne však ve Wimbledonu alespoň toho, aby se dostal k brejkbolu? A dokáže prorazit Švýcarův servis?