Zápas s Nadalem? To by bylo neskutečné! přeje si Veselý

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Tenisové chmury zažehnává Jiří Veselý víc než stylově – na oblíbeném Wimbledonu postoupil už do třetího kola, když 11. hráči světa Diegu Schwartzmanovi nepovolil ani set! „Bylo důležité si věřit. Kdybych se bál, měl bych to už dopředu prohrané,“ říkal po zápase Veselý. Pokud zvládne ještě jedno kolo, mohl by změřit síly s Rafaelem Nadalem.

Takový výškový rozdíl český dlouhán ještě nezažil. Skoro dva metry měřící Veselý se postavil proti o třicet centimetrů nižšímu Diegu Schwartzmanovi – ten se ale obrovským úsilím vypracoval až ke světové špičce.

„Člověk si říká, že s takovým hráčem přeci neprohraje. Ale všichni známe jeho kvality, vždyť je jedenáctý na světě,“ popisoval Veselý, co se mu před zápasem honilo hlavou.

Nakonec zahrál parádní zápas. Malého Argentince ubíjel dělovým servisem a život mu znepříjemňoval i častými výlety na síť. Jako by Veselý vyslyšel názory kritiků a konečně zvýšil na kurtu agresivitu. Vyhrál jasně ve třech setech 6:3, 6:4 a 7:6(3).

Po takovém utkání asi těžko něco vytknout, že?
Byl to super zápas. Výborně jsem podával, dobře jsem začal a na kurtu ukázal dominanci. Tu se mi dařilo držet první dva sety bezproblémově, než ve třetím setu přišly nervíky a začaly trochu ubývat síly.

Hlasitý řev po mečbolu vypovídal za vše...
Oddychl jsem si, samozřejmě. Už se mi párkrát letos stalo, že jsem prohrál z mečbolu. S takovým hráčem musí člověk hrát až do posledního míčku.

Už před zápasem jste vyhlašoval, že si na Schwartzmana věříte. Pomohlo to?
Je to tak. Kdybych se ho bál, tak už bych to měl dopředu prohrané. Kde jinde ho porazit než na trávě? On je nejnepříjemnější na antuce, ale na trávě s mým podáním získám hodně přímých bodů.

Byl jste nezvykle agresivní na síti, je to dobré znamení?
Určitě jo. Theo (dočasný trenér Theodro Devoti) se mě snaží nutit, abych chodil na síť co nejvíc. Už jen tím, jak jsem velký, pokryju velkou část kurtu. Poslední dobou jsem zlepšil i voleje.

Na síti jste byl 38krát...
Tak to nevím, jestli to dobře spočítali. (smích) Ale v každém případě dobrý.

V Paříži jste přemítal, zda neukončit sezonu, teď jste se na trávě pořádně rozjel. Je to úleva?
Krizička je trošku zažehnaná, ale nerad to říkám, ono se to může zase rychle otočit. Zvlášť u mě. Já mám poslední léta výsledky jak na houpačce. Musím být pokorný, jít krok za krokem. Ale i v dalším zápase mám reálnou šanci postoupit.

Ve třetím kole vás čeká jeden z Italů – Bolelli nebo Fognini. Koho byste chtěl radši?
Oba hrají na trávě dobře. Ale já myslím, že teď už si můžu turnaj užívat a jít do toho naplno. Loni jsem tady s Fogninim prohrál, nebyl jsem tak agresivní, nepomohl jsem si servisem. Vím, že Berďa (Tomáš Berdych) s ním hrál vždycky velmi agresivně a to Fogninimu tak úplně nesedělo.

Kdybyste zvládl i 3. kolo, mohl by vás v další rundě čekat velký svátek – zápas s Nadalem. Je to výzva?
To by byla neskutečná věc! Hráli bychom asi na centru, bylo by to ještě lepší jak tenkrát s Berďou na trojce (pětisetový zápas s Berdychem před dvěma lety, pozn). Ale to je ještě daleko.