Travnatá jízda pokračuje! Veselý zdolal světovou jedenáctku

- Jan Vojkůvka

Antuka jako nejoblíbenější povrch? Po letošní sezoně možná Jiří Veselý pozmění své priority. Na semifinále v Antalyi plynule navázal už druhou výhrou na wimbledonském pažitu a skalp, jaký vybojoval, se nepoštěstí každý den. Ve třech setech totiž pokořil světovou jedenáctku Diega Schwartzmana.

Pravdou je, že Schwartzman je především antukář a vzhledem k tomu, že patří k nejmenším hráčům na okruhu, tráva není jeho silným povrchem. Přesto byl v souboji s českým tenistou mírným favoritem. Ale Veselý vyhrál 6:3, 6:4, 7:6(3) a bude moci zaútočit na vyrovnání svého wimbledonského maxima.

V prvním setu Veselý na servisu dominoval a hladce úvodní set vyhrál. Ve druhém sice přišel o jedno podání, ale dvěma vlastními brejky na začátku dějství dokázal odpor soupeře zlomit. Až ve třetí sadě přišly první komplikace.

Veselý prohrával 2:4 a poprvé v celém utkání čelil nepříznivému vývoji skóre. Okamžitě, navíc čistou hrou, ale dokázal své zaváhání napravit. Ve dvanáctém gemu pak odvrátil tři setboly a více komplikací nepřipustil. V tiebreaku od stavu 1:3 vyhrál šest míčků v řadě a prošel po dvou letech opět do třetího kola.

O postup do osmifinále si jediný český muž v soutěži zahraje s Italem Fabiem Fogninim.