Fotbal nám leze do zelí! Jak Wimbledon ztrácí pozornost a prestiž

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Na Wimbledonu ho sledují hráči v šatnách, hlídači na chodbách i uklízečky. Co? Ne tenis, ale fotbal! Šampionát paralelně běžící v Rusku letos Wimbledonu kazí plány. Tým Anglie postupuje blíž k titulu, ale angličtí organizátoři tenisového svátku nevědí, jestli z toho mají mít vůbec radost. Teď navíc přišla rána největší – finále MS ve fotbale se bude krýt s finále Wimbledonu.

„Máme vyprodáno. Je to dostatečná odpověď?“ ukončuje diskuzi zaměstnankyně pořadajícího tenisového klubu AELTC. Jaká že byla otázka? Zdali náhodou Wimbledon netrpí tím, že většina Anglie teď sleduje hlavně fotbal.

Což o to, vstupenek se prodá stejně jako vždycky – tady pokles tržeb na obrovském londýnském trhu nehrozí. Wimbledon ale citelně tratí na sledovanosti a s tím spojenými financemi. Už jen když fotbalový tým Anglie hrál v úterý osmifinálový duel na mistrovství světa, převaha proti tenisu byla obrovská.

Rozhodující penaltový rozstřel osmifinále sledovalo víc než 80 procent všech diváků ve Velké Británii! Zatímco největší tenisový svátek v tu chvíli téměř nikoho nezajímal. A je téměř jasné, že ještě víc diváků připoutá fotbal k obrazovkám během pátečního čtvrtfinále.

Hospody kolem tenisového areálu ve Wimbledonu praskají během fotbalových zápasů ve švech. Hlasitě se fandí a skanduje, a to i když zrovna nehraje domácí Anglie – v Londýně žije velké procento cizích národností.

Pokud by Anglie postupovala fotbalovým turnajem ještě dál, bude to se sledovaností Wimbledonu ještě horší. „Jestli postoupíme do semifinále, pak si myslím, že Wimbledon tady nebude zajímat skoro nikoho,“ říká jeden z anglických taxikářů ve Wimbledonu. Normálně se snaží tenis sledovat, teď je ale fotbal jasná jednička.

A největší komplikace přišla tento týden. Pořadatelé fotbalového mistrovství v Rusku totiž zveřejnili čas posledního zápasu šampionátu – finále začne jen dvě hodiny po startu finále Wimbledonu.

„Jsme z toho překvapení,“ řekl mluvčí Wimbledonu Mick Desmond. „Dlouho jsme tohle téma s FIFA řešili a nakonec se rozhodli takto, i když to nikdy před tím neudělali,“ řekl Desmond v narážce na předešlé šampionáty, které vždy braly v potaz evropský čas a začínaly později.

Letos to ale bude ve čtyři hodiny odpoledne britského času. Wimbledonské finále přitom jako tradičně začne jen dvě hodiny před tím a je tak téměř jisté, že se zápasy budou krýt. Televize BBC proto oznámila, že poprvé v historii přepne finále Wimbledonu na svůj druhý kanál BBC 2, zatímco na BBC 1 poběží fotbal.

Wimbledonu to tak citelně ublíží nejenom z hlediska sledovanosti, ale hlavně prestiže. Tu ostatně lehce podkopávají i sami tenisté – hvězdný Andy Murray slyšel během tiskovky aplaus z vedlejší místnosti, kde se sledoval fotbal. A na rovinu řekl, že by se radši taky díval než odpovídal na dotazy novinářů.

Domácí anglická naděje Kyle Edmund pak při pozápasové diskuzi s novináři zdůraznila, že chce být hlavně už co nejdřív doma, aby se mohla dívat na zápas Anglie. Potom dokonce přímo na Wimbledonu trénoval ve fotbalovém dresu Albionu.

Prestiž se Wimbledonu jistě vrátí v plné kráse příští rok, nejslavnější tenisový turnaj ale letos určitě citelně tratí na sledovanosti. Třeba v roce 2013 sledovalo finále, ve kterém hrál domácí Andy Murray, přes 75 % všech diváků ve Velké Británii. Pokud by letos Anglie hrála finále fotbalového mistrovství, počítala by se sledovanost finále Wimbledonu nejspíš na jednotky procent...