Debl v Riu bez Federera s Wawrinkou! Federer v Riu hrát nebude, Wawrinka nemusí řešit dilema

- Jan Vojkůvka

Londýnská olympiáda v roce 2012 s napětím očekávala, zda se švýcarskému páru podaří zopakovat úspěch z Pekingu. Vzápětí však přišlo velké zklamání po nečekaném výpadku ve druhém kole olympijského turnaje. V Riu spolu měli hrát na třetích hrách, ale napřed vyhýbavý názor Wawrinky na náročnost programu sezony a vzápětí ukončení sezony ze strany Federera vše rozhodlo.

S dosti nečekanou informací přišel deník Le Matin, v němž dostal prostor k vyjádření Stanislas Wawrinka, pátý hráč světa, který se rozhovořil o olympijském turnaji jako o problému v harmonogramu kalendáře, který možná bude stát švýcarskou dvojici start ve čtyřhře.

Bude to rozhodnutí na poslední chvíli,“ potvrdil Wawrinka informaci, že stále nebyl rozhodnutý, zda nastoupí po boku Federera v deblovém turnaji, ačkoliv jejich jména na oficiálním entry listu olympiády figurují. To se však krátce po 19 hodině večerní změnilo - Roger Federer ohlásil konec sezony a tím pádem i neúčast na olympijských hrách..

Jedenatřicetiletý Wawrinka už předtím upozorňoval, že kalendář ATP je tak nabitý, že start ve čtyřhře by musel ještě pořádně promyslet.

Na olympiádu se nijak speciálně nepřipravuji. V tenise nemáte nikdy přestávku. Vždy jsou tu velké turnaje, ať už je to Masters 1000, grandslam nebo ATP Finals. Důležitá data se stávají rutinou, někdy únavnou rutinou. Pro sportovce, kteří dělají jiné sporty, je olympiáda velmi důležité, někdo se připravuje týdny, zatímco někdo dokonce čtyři roky předem,“ vysvětluje Wawrinka hlavní rozdíly mezi sporty, přičemž poukazuje, že tenisté mají během sezony vrcholů hned několik. Kromě čtyř grandslamů či turnaje mistrů to jsou i podniky ATP World Tour 1000. A náročný program se kvůli olympijským hrám nezmění.

A to ani letos. Ostatně posuďte sami. Minulý týden byly na programu hned čtyři turnaje ATP, o týden předtím tři a Davis Cup. Tento týden se hraje Masters v Torontu a týden po olympiádě zase Masters v Cincinnati. Krátce poté US Open. Ve světle tohoto kalendáře pak člověk začne chápat, pokud si chce tenista pošetřit nějaké síly.

Pro švýcarského tenistu bylo tak rozhodování nad účastí či neúčastí ve čtyřhře zejména kvůli možné únavě, která by z ní plynula. „Neříkám, že se tenisté o Hry nestarají, ale jednou olympiáda skončí a stát se může cokoliv. Musíme rychle obrátit list, protože jsou na programu další turnaje v rychlém sledu. Před olympiádou je zase Toronto,“ pokračuje Wawrinka.

Svých dvou startů v deblu po boku Rogera Federera nelituje a vděčí jim za hodně. A to zejména po zlaté cestě v Pekingu. „Nevyměnil bych svou zlatou medaili ze čtyřhry za nic na světě,“ dodal.