Vstup za obhajobou. Federer nedal šanci Srbovi a protáhl vítěznou šňůru

- Radek Štohl

Roger Federer úspěšně vykročil za obhajobou wimbledonské trofeje. Jeden z největších favoritů podniku v prvním duelu na turnaji porazil Dušana Lajoviče 6:1, 6:3, 6:4. Federer tak ve Wimbledonu neztratil již 24 setů za sebou.

Loni zde Federer korunoval fantastický návrat na tenisové dvorce. Během sedmi duelů mu žádný ze soupeřů nevzal set, když se to nepovedlo ani Tomáši Berdychovi či Marinu Čiličovi. A také letos vstoupil do třetího grandslamu sezóny na výbornou.

Federer, který se proti Lajovičovi postavil také v minulém ročníku, zahájil utkání ve velkém stylu. Od stavu 1:1 v úvodním setu neztratil ani gem a k tomu si připsal tři úspěšné brejky.

Bezproblémové počínání švýcarského tenisty se přeneslo také do druhé sady, v níž rychle vedl 3:0. Sérii osmi vítězných gemů mu Lajovič přerušil následovně, do konce dějství si však tenisté podání již udrželi. A to i přes skutečnost, že Federer měl v osmé hře při podání soupeře setbol.

Závěrečný set načal osminásobný wimbledonský šampion úspěšným brejkem. Jelikož si Dušan Lajovič do konce setu a celého zápasu na returnu uhrál pouhé tři fiftýny, nebylo o postupujícím pochyb. Federera v dalším utkání čeká vítěz duelu Lacko – Bonzi.

Federer navíc během utkání zaujal, když se na kurtu objevil ve značce Uniqlo. Bývalý první hráč světa poprvé po čtyřiadvaceti letech opustil značku Nike.

Wimbledon (GBR, 15 982 000 £, tráva)
1. kolo dvouhry mužů
Roger Federer (SUI, 2.) – Dušan Lajovič (SRB, 58.) 6:1, 6:3, 6:4