Nepříjemně zdlouhavý comeback. Štefkové pomáhá i kamarádka Šafářová

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Až rok a čtvrt po zranění a dlouhé pauze se Barbora Štefková dostává zpátky do své formy. Nadějná Češka je momentálně v osmé stovce žebříčku, ale na Wimbledon si vybrala chráněný žebříček, a tak může bojovat v kvalifikaci o hlavní soutěž. „Nepředstavovala jsem si, že návrat mi návrat potrvá tak dlouho,“ řekla po prvním úspěšném vystoupení v Londýně.

S domácí patnáctiletou nadějí Emmou Raducanuovou se sice trápila ve třech setech, nakonec ale postoupila do druhého kola kvalifikace. „Nemám moc nahraných zápasů. A pokud přišlo nějaké těžké utkání, tak jsem ho nezvládla. Proto jsem ráda, že se mi to teď povedlo,“ řekla Štefková po vítězství 6:4, 5:7 a 6:2.

Bývalá 155. tenistka světa si na Wimbledonu po téměř třičtvrtěroční zdravotní pauze vybírá chráněný žebříček – už počtvrté. Předchozí pokusy ji ale moc nevyšly, naposledy prohrála v prvním kole kvalifikace na Mallorce s těžkou soupeřkou – Aljou Tomljanovicovou. Třísetový zápas proti 65. tenistce světa opět rozhodlo jen pár míčků.

Štefkovou tak začaly přepadávat lehké chmury. Vždyť hned při svém comebacku v lednu věřila, že se brzy dostane zpátky do formy a vrátí se na rankingu do známých pozic kolem 150. místa světa.

„Jde to ale pomalu. Nepředstavovala jsem si, že mi návrat potrvá tak dlouho,“ přiznala teď po pěti měsících Štefková. Takhle dlouhou zdravotní pauzu ale ještě nezažila, a tak je pro ni všechno nové. „Nicméně od začátku června už se na kurtu cítím jako dřív před zraněním. Jsem to zase já, moje hra, vím, co dělám,“ dodala pozitivně.

Náladu ji na Mallorce pořádně zlepšila i Lucie Šafářová. Po neúspěchu v kvalifikaci singlu se totiž Štefková pustila do soutěže deblu právě po boku Šafářové – bývalé světové jedničky ve čtyřhře.

A byla z toho krasojízda nejen na pohled, ale hlavně tenisově – vždyť sympatický český pár se dostal až do finále. „Jela jsem za Luckou trénovat do Brna a tam jsem zjistila, že obě jedeme na Mallorcu. Tak jsem se ji zeptala, jestli by se nechtěla zahrát debla,“ vysvětlila Štefková zrod překvapivé dvojice.

„Lucka je velká hráčka, ale taky skvělá holka, takže jsem se nemusela bát jí na to zeptat. Výsledek jsme udělaly docela dobrý, takže myslím, že ji nemusím požádat znovu,“ zasmála se pak.

„Zažily jsme dost srandy mimo kurt. Odpoledne jsme spolu vždycky něco podnikly, šly jsme k vodě nebo na večeři,“ popisovala Štefková příjemný víkend u Středozemního moře. Hlavně se ale snažila od velezkušené parťačky pochytit něco z tenisového umu.

„Lucka má skvělý servis, čímž mně v deblu hrozně usnadnila pozici na síti. Takový servis bych taky potřebovala, stejně jako voleje,“ zasnila se nakonec Štefková. A naznačila, že si možná po boku Šafářové ještě nějaký turnaj zahraje.

V té době už by ale třiadvacetiletá hráčka chtěla být i v singlu tam, kde leží její velký potenciál.