Kolektivní vinu neuznáváme, přikyvuje ITF olympijskému výboru

- Daniel Kubelka, foto Michal Eger

Nedělní rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru nevyloučit z blížících se her v brazilském Riu kompletní ruskou výpravu kvituje ve své zprávě londýnská tenisová centrála. Ve svém oficiální prohlášení ITF uvedla, že doping je znepokojující, avšak vítá, že „čistým“ sportovcům bude start na olympiádě umožněn a mezi ně řadí také osmičku ohrožených ruských tenistů

Ve zprávě zveřejněné před týdnem vyšetřovací komisí vedenou kanadským profesorem Richardem McLarenem se uvádí, že ruské ministerstvo sportu krylo systémový doping svých olympioniků. S tím sice zástupci Mezinárodní tenisové federace souhlasí, nicméně dle vydaného tiskového prohlášení vítají nedělní rozhodnutí MOV říkající, že o trestu pro jednotlivé sportovce by měly rozhodnout jednotlivé sportovní federace.

ITF podporu osmi ruských tenistů staví na konkrétních číslech. Dle zvěřejněných údajů právě tito tenisté připravující se většinu roku mimo ruské území podstoupili od roku 2014 dohromady 205 testů, z nichž 40% proběhlo během soutěžních dnů, zbylé pak mimo turnaje. Plných 54 procent tvořily vzorky moči, zbylé byly krevní odběry. Mezinárodní tenisové federace je tak i na základě těchto dat přesvědčena, že ruští tenisté splňují příslušné požadavky MOV a do Ria budou moci odcestovat.

Na každý pád, ITF bude požadovat od Světové antidopingové agentury potvrzení a aktivně hledá důkazy o tom, že nikoho z ruských tenistů se netýká McLarenova zpráva uvádí na závěěr své zprávy Mezinárodní tenisová federace.