To není normální! úpěl bolestí Šafránek. Nepříjemná tráva mu cuchala třísla

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Někteří z Čechů do poslední chvíle netušili, jestli se do kvalifikace Wimbledonu dostanou. A když se přeci jen na „hraniční“ tenisty štěstí usměje, čeká je výzva v podobě zrádné trávy. Hráči na ni nejsou vůbec zvyklí a tak občas přichází i zdravotní patálie, jak se v pondělí přesvědčil třeba Václav Šafránek.

Teprve den před začátkem kvalifikačních bojů se dozvěděl, že do soutěže bude moci zasáhnout. A tak se z antuky rozjetý Václav Šafránek vypravil narychlo do Londýna, kde se přezul do bot na trávu.

„Byl jsem dost pod čarou a už jsem s tím nepočítal. Přiletěl jsem večer, šel ráno rozehrávku a to bylo všechno. Neměl jsem čas si zvyknout,“ říkal Šafránek po zápase prvního kola kvalifikace, ve kterém i tak trápil favorizovaného Lorenza Sonegu. Ital je v žebříčku o 133 míst před ním a Šafránek nakonec prohrál 6:7(4) a 5:7.

A nejspíš by to bylo ještě mnohem nadějnější, kdyby si český tenista lépe poradil se zrádným povrchem. Jenže Václav Šafránek a wimbledonská tráva prostě nebyli v pondělí kamarádi. Což se ukázalo v klíčovém tiebreaku prvního setu.

„To není normální! Čtyři důležitý balony a čtyřikrát se mi rozjedou nohy!“ ulevil si nahlas během zkrácené hry Šafránek, když po sérii nepovedených pohybů skončil v bolestech na zemi a prohrával 0:4. Což bylo možná nakonec klíčové.

„Vždycky jsem udělal špatný pohyb a chytla mě třísla. Asi třikrát mě to zabolelo a bylo to fakt nepříjemný. Spadl jsem, rozjely se mi nohy a potom pokaždé, když jsem zase zabral, tak jsem spadl,“ vysvětloval po zápase rozlámaný Šafránek. Těžko se mu chodilo, už při zápase často spíš jen kulhal.

O to větší škoda to byla. V nadějně rozehraném utkání proti o dost výše postavenému soupeři totiž jinak předváděl dobrý tenis. Na pažit pod nohama si ale musí tenhle český chlapík zkrátka ještě nějaký ten rok zvykat.

„Beru si z toho pozitiva. Když jsem se dozvěděl, že jsem se do kvalifikace dostal, tak jsem byl nadšený. Přiletěl jsem, odehrál solidní zápas a nehroutím se z toho,“ řekl nakonec Šafránek a odkráčel bolavým krokem do zákulisí – snad budou třísla v pořádku.

Jeho boj na kurtu sledoval také Adam Pavlásek, který chvíli před tím svůj zápas zvládl a s přehledem postoupil do druhého kola kvalifikace. Stejně tak i Zdeněk Kolář, který hrál na trávě dokonce první zápas v životě.

Kolář zažil v předešlých dnech podobné nervy jako Šafránek. „Ještě když jsme čekali na letišti, tak jsem byl pořád mimo soutěž,“ popisoval Kolář. Až půl hodiny před odletem se dozvěděl, že do Londýna nepoletí nadarmo a kvalifikaci si zahraje.

Teď se může Kolář stejně jako Pavlásek těšit na druhé kolo – boj se zákeřnou trávou zvládli nakonec oba lépe než Šafránek. I když oba na rozdíl od Šafránka nastupovali do zápasu jako favoriti.

V londýnském Roehamptonu budou bojovat dál o hlavní soutěž Wimbledonu, zatímco Šafránek se přesune zpátky na mnohem oblíbenější antukové kurty v Německu a Itálii.