Birminghamský postrach Češek! Zastaví Kvitová rozjetou Rybárikovou?

- Jan Vojkůvka

Petra Kvitová postoupila po roce znovu do finále v anglickém Birminghamu, kde bude od 14:30 usilovat o svůj pátý titul v této sezoně. Na českou favoritku však nečeká vůbec snadná úloha. Její soupeřkou totiž bude Slovenka Magdaléna Rybáriková, jež na travnatém turnaji dokázala už vyřadit Karolínu Plíškovou a Barboru Strýcovou.

Zatímco Plíškovou vyřadila slovenská hráčka už v prvním kole a zopakovala tak vítězství, jehož dosáhla loni při Wimbledonu, se Strýcovou si poradila v semifinále, ve kterém přitom prohrávala v obou setech, jež nakonec ovládla.

Vítězný hattrick by ráda zopakovala i ve finále nad Petrou Kvitovou, třetí Češkou, kterou v Birminghamu potká. Vítězka turnaje z roku 2009 však narazí na hráčku, jež sama oplývá na úvod své travnaté sezony fantastickou formou, kterou potvrzuje agresivním stylem hry, riskantními údery a skvělým pohybem po dvorci.

Kvitová navíc na Rybárikovou, z níž se pomalu stává specialistka na travnaté povrchy, umí zahrát. Z šesti vzájemných zápasů hned pětkrát vyhrála a prohrála s ní pouze na antuce v Praze v roce 2011.

K poslednímu klání obou tenistek došlo v roce 2014 na turnaji WTA v New Havenu ve finále, kdy Kvitová vyhrála ve dvou setech 6:4, 6:2. Celkově se pak bude jednat už o páté vzájemné finále. Třikrát se radovala z titulu Kvitová, jednou Rybáriková.

Jak ale dopadne duel v Birminghamu, kde se obě nachází ve výborné formě?