Sbírka zkompletována! Kyrgios vyřídil dalšího mohykána, činil se i Berdych

- Jan Vojkůvka

Úterní výhrou nad Andym Murraym se australský bouřlivák Nick Kyrgios ve svých třiadvaceti letech dostal mezi elitní společnost. Jako teprve sedmnáctý tenista dokázal porazit všechny členy tzv. Big 4.

Zažité označení Big 4 (velká čtyřka) v sobě ukrývá velikány současného mužského tenisu Rogera Federera, Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče a Andyho Murrayho. A ačkoliv se všichni čtyři pohybují po tenisových dvorcích dlouhá léta, až do tohoto týdne existovalo jen 16 tenistů, kteří je dokázali všechny porazit.

Tím sedmnáctým se stal Kyrgios, který v Londýně udolal Murrayho po téměř tříhodinové bitvě 2:6, 7:6(4), 7:5. Upravil tím svou bilanci s hráči z Big 4 na 6 výher a 11 porážek.

Mezi elitní smetánkou, jež během své kariéry dokázala vyzrát na „neporazitelné“, se nachází také český tenista Tomáš Berdych, který na tento milník dosáhl v roce 2010, kdy zdolal ve Wimbledonu Djokoviče. Oproti Kyrgiosovi se však se slavnými soupeři utkal v 84 zápasech s bilancí 17 výher a 67 porážek (nepočítány exhibice, olympijské hry a týmové soutěže).

Kromě Kyrgiose a Berdycha dokázali kompletní sestavu Big 4 porazit Francouzi Clément, Simon a Tsonga, Chorvaté Ančič, Ljubičič a Čilič, Argentinci Nalbandian s Del Potrem, Chilan González, Američan Roddick, Rus Davyděnko, Švéd Söderling, Švýcar Wawrinka, Japonec Nišikori a Rakušan Thiem.