Michalička zvládl dramatickou koncovku i v deblu, česká bitva kořistí Koláře

- Filip Lefenda

S problémy, ale přeci. Pondělní program ostravského challengeru narušily rozmary počasí a nad některými zápasy visel vinou deště otazník, žádné přesuny na úterý se ale nakonec uskutečnit nemusely. K vidění tak byla odpoledne třeba česká bitva dvou držitelů divokých karet, ve které Kolář zdolal Poljaka. V turnaji naopak dohrála nasazená dvojka - Slovinec Blaž Rola. Rozehrána byla také deblová část turnaje.

Jak už bylo nastíněno, pozornost ostravských diváků lákala zejména bitva dvou devatenáctiletých „teenagerů“ Zdeňka Koláře s místním Davidem Poljakem, kteří od organizátorů obdrželi divoké karty. Zápas, který nabídl řadu ztracených podání, nakonec získal Kolář, který byl před duelem značně favorizován. Nutno podotknout, že Poljak, který je v žebříčku o více jak 450 míst níže, mu byl zdatným soupeřem, když prohrál po boji 5:7 a 4:6.

 

Překvapení se naopak zrodilo v souboji Argentince Pedra Cachina se druhým nejvýše nasazeným hráčem turnaje, Slovincem Blažem Rolou. Cachin svého soupeře dokázal za hodinu a čtvrt zdolat dvakrát 6:4. Přes dvě hodiny pak byli na dvorci Bělorus Ignatik s Italem Giustinem. Prvně jmenovaný, který v posledních dvou ročnících skončil v Ostravě vždy v úvodním kole turnaje, se tentokrát mohl radovat z postupu mezi šestnáct nejlepších, o což se zasloužil vítězstvím po setech 6:4, 2:6 a 6:4. V osmifinále je také Slovinec Krstin, který porazil dvakrát 6:3 Rakušana Novaka.

 

Rozehrány byly také zápasy čtyřhry. Naprosto nekompromisně si v jednom z nich počínalo české duo Libor Salaba – Jan Šátral, které povolilo slovensko-německému páru Horanský – Torebko bez ztráty servisu pouhé dva gemy (6:1, 6:1)! Druhé těsné vítězství si v rámci jednoho dne připsal Marek Michalička, který po boku Bělorusa Ignatika zvládl nervy drásající supertiebreak třetího setu proti Francouzi Guezovi a Belgičanovi Mertensovi. K vidění bylo vítězství nejtěsnějším možným rozdílem, a sice 7:6, 4:6 a 12:10.

 

Bez české účasti se pak na vedlejším dvorci uskutečnilo v pozadí zájmu chorvatsko-francouzské měření sil mezi Ivanem a Matejem Sabanovými a párem Chazal – Lestienne. Mač, který trval bez pár vteřin padesát minut, ovládli prvně jmenovaní.

 

V úterý by se na dvorcích mělo v rámci dvouhry objevit kvarteto českých tváří včetně nejvýše nasazeného Adama Pavláska. Bohaté obsazení bude rovněž ve čtyřhře, do které zasáhne šest našich tenistů. Kromě nich bude k největším lákadlům čtvrtého hracího dne patřit bezesporu také návrat Srba Janka Tipsareviće, který se v soutěžním utkání objeví na kurtu po vleklém zranění nohy poprvé od loňského US Open.

 

 

OSTRAVA

DVOUHRA (1. kolo)

ZDENĚK KOLÁŘ – DAVID POLJAK 7:5 6:4

Vladimir Ignatik (BLR) – Lorenzo Giustino (ITA) 6:4 2:6 6:4

Pedro Cachin (ARG) – Blaž Rola (SLO) 6:4 6:4

Pedja Krstin (SLO) – Dennis Novak (AUT) 6:3 6:3

 

ČTYŘHRA (1. kolo)

LIBOR SALABA/JAN ŠÁTRAL – Filip Horanský (SVK)/Peter Torebko (GER) 6:1 6:1

Vladimir Ignatik (BLR)/MAREK MICHALIČKA – David Guez (FRA)/Yannick Mertens (BEL) 7:6 (6) 4:6 12:10

Ivan Sabanov (CRO)/Matej Sabanov (CRO) – Maxime Chazal (FRA)/ Constant Lestienne (FRA) 6:3 6:1


Galerie