Střídání stráží, díl pátý: Federer vylepšil vlastní rekord a je opět světovou jedničkou

- Filip Lefenda

Žebříčková přetahovaná odvěkých rivalů nebere konce. Už popáté doznalo letos čelo mužského pořadí změnu, když se pošesté v kariéře vrátil na pozici světové jedničky šestatřicetiletý Roger Federer. Ten z trůnu sesadil Rafaela Nadala, stejně jako v posledním případě však může trvat Švýcarovo kralování pouhý týden.

Stane se tak, pokud Federer neobhájí na travnatém turnaji v Halle loňský titul. Na tom však bude platit za největšího favorita – vždyť oblíbený podnik vyhrál už devětkrát v kariéře a platí za jeden z jeho vůbec nejoblíbenějších! A že má dvacetinásobný grandslamový šampion špičkovou formu i po téměř tříměsíční pauze bez ostrého zápasů, ukázal minulý týden ve Stuttgartu, kde si došel pro celkově už 98. kariérní titul.

Federer letos již dvakrát světovou jedničkou byl. Poprvé se jí stal po triumfu na halovém podniku v Rotterdamu 19. února a svou výsostnou pozici hájil šest týdnů. Po turnaji v Miami se Švýcar rozhodl – stejně jako před rokem – vynechat antukovou část sezóny, přesto se poté, co Nadal neobhájil titul v Madridu, vyšvihl 14. května na mužský trůn podruhé, byť jen na týden.

Nyní jde Federer v kalendářním roce 2018 do čela potřetí a zahajuje tak 310. týden v roli nejlepšího tenisty planety, čímž opět vylepšuje svůj vlastní rekord. Od začátku sezóny jde už o pátou změnu na postu světové jedničky, Naposledy se takto časté „střídání stráží“ odehrálo před patnácti lety, a to je sezóna teprve ve své polovině.

Rekordní je v tomto ohledu zatím sezóna z roku 1983, kdy rivalita mezi Johnem McEnroem, Jimmym Connorsem a Ivanem Lendlem přinesla za rok na špici celkem deset změn.