Cikánská zlodějka kovů. Karikatura Halepové od Charlie Hebdo rozzuřila Rumuny

- Jan Vojkůvka

Pořádný skandál vyvolala karikatura světové jedničky Simony Halepové v satirickém francouzském deníku Charlie Hebdo. Čerstvá šampionka Roland Garros byla znázorněna s trofejí z French Open a doplňujícím textem, v němž se píše Rumunka vyhrála Roland Garros.

Co však Rumuny popudilo nejvíc je dopsaný text, který měla Halepová vykřikovat. „Šrot, šrot!“ je napsáno na karikatuře. Volným překladem to znamená rovněž starý kov či staré železo. A Rumuni si to vzali velmi osobně. Vidí v tom totiž vzkaz, který je přirovnává doslovně k: „cikánům kradoucím kovy“.

Na sociálních sítích čtvrteční vydání týdeníku rozpoutalo pořádný hněv právě rumunských uživatelů, kterým se nelíbí, že byla v podobném duchu znázorněna právě Halepová, a zároveň vidí v karikatuře útok na vlastní národ. Vše nabralo vážnějších rozměrů ve chvíli, kdy byla oficiálně podána stížnost na satirický deník.

Ke kritice se ale přidali i mnozí Francouzi. Uživatel Jean Dorsans na svém Twitteru napsal: „Jsem Charlie, a vždycky budu, a určitě není napadením Charlie Hebdo, když se občas řekne, že nejsou zrovna vtipní. Jako třeba teď, například.“ K textu přiložil rovněž obrázek, který na stránkách deníku zesměšnil rumunskou tenistku.

Situaci se v pátek snažil řešit i francouzský velvyslanec v Rumunsku, Michele Ramis. Ten bránil karikaturu jako „svobodu vyjadřování a svobodných médií.“ Zároveň dodal, že obrázek „nereprezentuje názor francouzské veřejnosti.“

Na sociálních sítích se od zveřejnění karikatury dokonce začalo hojně využívat heslo „Je suis Simona“, které napodobuje heslo „Je suis Charlie“, které zaplavilo internet v roce 2015, kdy bylo při teroristickém útoku zabito 12 lidí v pařížské kanceláři deníku Charlie Hebdo.

Do celé kauzy se vložil i rumunský novinář Dan Alexe, který žije v belgickém Bruselu, a svým krajanům vyslal vzkaz, že věří, že „vtípek“ byl určen „francouzským ignorantům, kteří si myslí, že všichni Rumuni jsou zloději kovů.“

Sama Simona Halepová, jež byla po vítězství na French Open přivítána v Bukurešti jako hrdinka, se odmítla k celé kauze vyjádřit.