Od zdlouhavé nemoci k titulu. Jak junior Štyler zazářil na Roland Garros

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Juniorský grandslamový šampion – pro české barvy po dvou letech. Takovou nálepkou se teď po titulu v deblu na Roland Garros může pyšnit Ondřej Štyler. Triumf je o to sladší, že osmnáctiletý tenista ještě před pár týdny bojoval s mononukleozou.

„Je to velký úspěch pro český tenis. Naposledy se to před dvěma lety povedlo Patriku Riklovi,“ věděl hned po zápase Štyler, na kterého hráče v kolonce českých juniorských šampionů navázal.

Přitom osmnáctiletý tenista přijel do Paříže ve špatné kondici. Na víc než dva měsíce ho před tím vyřadila ze hry mononukleoza. Čtyři týdny jenom ležel v posteli a veškerá fyzička byla pryč. A Štylerovi pak moc nepřidalo, když v juniorské soutěži Roland Garros vypadl hned v prvním kole. Fyzicky se necítil vůbec dobře.

Titul z deblu je tak tou nejlepší odměnou za protrápené období. „Tohle bylo nad moje očekávání. Je skvělé, že se nám to povedlo a nahradil jsem vyřazení v singlu,“ říkal šťastný Štyler po zápase.

V něm šel český dlouhán s dělovým servisem do každého míčku pořádně po hlavě. Jednou dokonce poslal balonek smečí ostře přímo mezi polekané diváky. „Chtěl jsem je varovat předem, ale nakonec jsem se radši soustředil na balon. Šel jsem po bodu a diváci bohužel byli v cestě,“ řekl Štyler k úsměvné situaci, ze které všichni vyvázli v pořádku.

 

Je to tam! @ondra_styler je grandslamový šampion v deblu! ??? #rg18 #rolandgarros

Příspěvek sdílený Tenisový svět (@tenisovysvetcz),Čen 9, 2018 v 7:30 PDT

Na kurtu číslo jedna panovala při finále parádní atmosféra, která Štylera pořádně nabudila. A energii, o kterou ho před tím obrala nemoc, tak skvěle načerpal zpět. Ve finále na něm nebyl vidět ani náznak únavy, stejně jako u jeho parťáka. „Ondřej je dost vysoký, to je výhoda, chytí spoustu míčů,“ usmíval se o hlavu menší Japonec Naoki Tajima.

S šikovným asijským talentem se Štyler dohodl po Facebooku. „Známe se z okruhu, ale nikdy jsme spolu nehráli. Tak jsem se ho zeptal na Facebooku, on odepsal, že v pohodě. Řekl bych, že nám to nakonec celkem vyšlo,“ vyprávěl český tenista skromně.

Za potlesku francouzského publika pak mohlo česko-japonské duo pozvednout talíř pro vítěze Roland Garros. A byli u toho i Štylerovi rodiče a mladší bratr, kteří osobně českému hrdinovi pogratulovali. „Rodinu jsem tady měl už na začátku, ale teď přijeli zpátky jenom na víkend kvůli finále. Tak ještě, že jsem před nimi vyhrál. Mám radost, že mohli být u toho,“ usmál se Štyler.

Pro nadějného českého tenistu jde zatím o největší úspěch. Ambice má ale i v singlu, kde chce ještě letos prorazit na juniorských turnajích ve Wimbledonu a na US Open. V grandslamových pavoucích dvouhry je zatím jeho maximem třetí kolo. Do toho bude Štyler čím dál více hrát také dospělé turnaje.

Nejdřív ze všeho ale musí dohonit povinnosti ve škole. „Dělám třeťák na gymplu, potřebuju týden na to, abych dodělal ročník. Pak si trochu užiju prázdniny a do toho se budu připravovat na další turnaje,“ uzavřel Štyler.

A běžel se podívat na mobil, kolik gratulací mu za těch pár desítek minut dorazilo.